Menu Zoeken English

Using Electrace to detect landmines

TU Delft

Electrace: een biosensor die met genetisch gemodificeerde bacteriën een elektrische output produceren bij blootstelling aan chemicaliën in landmijnen.

Vraagstelling

International Genetically Engineered Machine (iGEM) is een internationale wedstrijd op het gebied van synthetische biologie en wordt jaarlijks georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Ruim 250 studententeams zijn uitgedaagd om een zelfbedacht biologisch systeem, op het grensvlak tussen biologie en techniek, te ontwerpen/bouwen. Biologische functies van organismen worden gestandaardiseerd in BioBricks. Mbv BioBricks wordt het ontwerpen van biologische systemen mogelijk gemaakt om organismen genetisch te modificeren en ze nieuwe functies te laten uitvoeren.

Aanpak

Electrace is een nieuwe biosensor die een elektrische output kan produceren met genetisch gemodificeerde E.coli bacteriën door elektronen te transporteren. Problemen die voorkomen bij standaard biosensoren zullen hiermee overwonnen worden. Als ‘proof of principle’ zal E.coli in staat zijn om bij blootstelling aan chemicaliën als TNT, DNT en DNB, die lekken uit landmijnen, te detecteren en een elektrisch signaal te produceren. De mogelijkheid van een bacterie om een elektrisch signaal te produceren levert erg veel nieuwe mogelijkheden op, zoals een gemakkelijk te maken en goedkope biosensor.

Resultaat

Het iGEM team TU Delft 2014 is in samenwerking geweest met TU Delft. Project Electrace is begin November 2014, door het team gepresenteerd tijdens de Giant Jamboree in de Hynes Convention Center in Boston. Het project heeft een gouden medialle en de 'Best Microfluidics Project' award gewonnen. Het project heeft veel aandacht gekregen van de media. Meer informatie over het project is te vinden op: http://2014.igem.org/Team:TU_Delft-Leiden

Award

  Best Microfluidics Project

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Esra Bekdas, Cristy Verzijl

Begeleider(s)

Eric Kamst

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen