Menu English

Biobrandstof op basis van pandapoep

Hogeschool Rotterdam

BML studenten isoleren cellulose afbrekende bacteriën uit pandapoep om deze te gebruiken voor het produceren van biobrandstoffen.

Vraagstelling

Hoe zou je uitgaande van pandapoep (afkomstig uit Diergaarde Blijdorp) uiteindelijk kunnen komen tot een efficiënte afbraak van plantaardig materiaal in een fermentor? Deelvragen: Hoe krijg je deze bacterie ‘in handen’? Hoe toon je aan dat deze bacterie verantwoordelijk is voor de efficiënte afbraak? Hoe meet je de afbraak van (ligno)cellulose?

Aanpak

Faeces van de kleine (rode) panda uit Diergaarde Blijdorp werd verzameld. Hier werd een suspensie van gemaakt en dit werd uitgespateld op voedings-bodems met cellulose en een kleurindicator. De platen werden zowel aeroob (met zuurstof) als anaeroob (zonder zuurstof) geïncubeerd bij 37 graden. Cellulose afbrekende bacteriën werden microscopisch bekeken en d.m.v. biochemische tests geïdentificeerd. De afbraak van cellulose in een vloeibare culture werd gemeten aan de hand van een spectrofotometrische bepaling.

Resultaat

Cellulose afbrekende bacteriën werden gevonden op de platen die aeroob waren gegroeid. Een aantal bacteriën konden worden geïdentificeerd. Er werd geen afbraak van cellulose waargenomen in een vloeibare culture. Bij de volgende projectuitvoering moet bij voorkeur poep van de grote panda worden gebruikt, aangezien deze pandasoort uitsluitend bamboe eet. Verwacht wordt dat de bacteriën die zeer efficiënt cellulose kunnen afbreken strikt anaeroob groeien, dit zijn namelijk ook de condities in het darmkanaal van de panda. De poep moet dan ook vers worden verzameld en anaeroob gehouden worden.

Duurzaam

  Dit project is duurzaam.

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Project

Begeleider(s)

Jan de Jong