Menu Zoeken English

Wijnhaven tunnel

Gemeente Rotterdam

Jonge kunstenaars ontwikkelen nieuwe vormgeving en uitstraling van de tunnel aan de Wijnhaven.

Vraagstelling

Het project is ontstaan uit de vraag van de gemeente Rotterdam om als jonge kunstenaar na te denken over een nieuwe vormgeving en uitstraling van de tunnel aan de Wijnhaven. De omgeving wordt opnieuw ingericht, er wordt gebouwd aan een voetgangers- fietsersbrug, de stoep wordt aan de waterkant verbreed en de bestrating krijgt een nieuw jasje. In de tijd dat deze tunnel gebouwd werd stonden er alleen kantoren en bedrijven. Er werd niet echt gewoond. Nu is dat anders. Hoe kun je de tunnel een aan deze tijd en in deze omgeving passende uitstraling geven?

Aanpak

Studenten bedachten een plan voor de tunnel in relatie met de gebouwde omgeving, met de historie, met de sociale omgeving en met de culturele omgeving. Om in aanmerking te komen voor realisatie van het plan betekende dit dat het moest gaan over de wanden, het plafond en over de verlichting.

Resultaat

Studenten van de minor Art & the City bedachten nieuwe concepten voor het project Wijnhaven tunnel. Robbert de Groot en Cees Boot (studenten Grafisch Ontwerpen) bedachten uiteindelijk het winnende concept. Het ontwerp bestaat uit twee corten-stalen voorzetwanden. Achter de wanden zal led-verlichting geplaatst worden om het ontwerp 's avonds te verlichten. Inspiratie voor dit ontwerp komt uit de rivier de Rotte waaraan Rotterdam is ontstaan. De oorsprong van de stad ligt hier geworteld. Het tunnelproject wordt begin 2012 gerealiseerd i.s.m. bureau Mothership

Opleiding(en)

  • Autonome Beeldende Kunst

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Monique van der Salm

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.