Menu
    English

    Automotive op het hbo studeren: antwoorden op veelgestelde vragen

    De opleiding duurt vier jaar. Vanaf het derde jaar is het mogelijk om de opleiding duaal te volgen, hiervoor geldt ook de totale duur van vier jaar.

    Je krijgt aan het begin van het studiejaar wekelijks lessen om je kennis op het gebied van wiskunde bij te spijkeren. De wiskundedocenten helpen je als het niet in één keer lukt. Daarnaast zijn er ook peercoaches die jou extra ondersteuning kunnen bieden.

     

    • De opleiding organiseert ieder kwartaal een inspiratieweek. In die week gaan we bijvoorbeeld een Automotive bedrijf bezoeken als excursie. Zo kun je een workshop 3D-printen volgen of een lezing van een gastspreker.
    • In het eerste jaar organiseren we een Hackathon waarbij je in teamverband een voertuig zal ontwikkelen die door een accuboormachine wordt aangedreven.
    • Met de Shell Eco-marathon kun je deelnemen aan de internationale competitie en Hogeschool Rotterdam vertegenwoordigen.
    • In het vierde jaar gaan we met onze studenten naar Duitsland om kennis te maken met de Duitse Automotive industrie en de ontwikkelingen die daar op dat moment plaatsvinden.
    • Tot slot hebben we ook een actieve Automotive studievereniging die verschillende uitjes en leuke activiteiten op locatie organiseert. 

     

    In overleg kun je bepaalde faciliteiten gebruiken voor je studie Automotive of op maat nieuwe vaardigheden aanleren, dit doe je onder begeleiding van een expert. De beschikbare faciliteiten zijn er vooral voor opleiding gerelateerde activiteiten zoals de projecten. 

     

    Je hoeft geen sleutelervaring te hebben voorafgaand aan de opleiding. 

    Integendeel, de opleiding Automotive is een opleiding die een brede basis meegeeft. Je kunt na de studie Automotive in de Automotive sector blijven werken, maar ook in andere technische sectoren. Je leert op de opleiding Automotive een complex systeem (lees auto) ontwerpen en ontwikkelen en deze vaardigheid kun je overal toepassen. Daarnaast is het een brede opleiding, omdat je naast de algemene technische lessen ook lessen krijgt over wet- en regelgeving en hoe je dit vertaalt naar de eisen voor jouw product. Tot slot leer je ook alles over voertuigdynamica.

    Nee, dat hoeft niet. Je kunt ook aan het einde van het tweede jaar aangeven dat je het duaal programma wilt volgen. 

     

    Na het behalen van je bachelor Automotive kun je aan de slag als:

    • Autotechnisch ontwerper

    • Construction Analyst

    • Test Engineer

    • Quality of Production Engineer

    • Sales Engineer

    • Vehicle Electronics Engineer

    • Vehicle Performance & Safety Engineer

    Gemiddeld starten er tussen de 90 en 100 studenten met deze opleiding. 

     

    Je zit met ongeveer 25 studenten in de klas. 

     

    We hebben de volgende routes die je kunt bewandelen: voltijd, duaal (vanaf het derde jaar, drie dagen werken en twee dagen naar school) en tijdens de minor het schakelprogramma van de TU Eindhoven Automotive Master volgen (scheelt je één studiejaar).

     

    De voertaal is geheel in het Nederlands, en in het tweede jaar krijgen studenten het vak Technisch Engels.

    Iedereen is welkom. Er studeren zowel mannelijke, vrouwelijke als genderneutrale studenten binnen deze opleiding. 

     

    Het is mogelijk om in het buitenland stage te lopen en/of af te studeren. Hierin begeleiden we studenten ook en er zijn extra financiële middelen waarop je een beroep kunt doen om dit mogelijk te maken.

     

    De opleiding Automotive Hogeschool Rotterdam geeft je een brede basis mee zodat je in staat bent een voertuig als een systeem te ontwikkelen. Dit noemen wij “Compleet Voertuig Denken”.  Met deze aanpak bereiden we je als Automotive ingenieur voor op het oplossen van nieuwe Automotive vraagstukken, denk hierbij aan: elektrificatie, waterstof aandrijflijnen, autonome functies en voertuigen die anders zijn dan die we vandaag de dag kennen (licht elektrische vrachtvoertuig). 

     

    Op dit moment bieden we alleen de bachelor opleiding aan. 

     

    Het is een vierjarig programma waarbij je in de eerste twee jaren de basis leert. In jaar 3 loop je stage of je hebt de mogelijkheid om duaal te werken. Het tweede deel van het derde jaar krijg je les en werk je aan actuele projecten met bedrijven of studenten van andere opleidingen.

    In het vierde jaar volg je een minor om je kennis te verbreden of een verdieping te maken in een specifiek onderwerp. De studie rond je af met een afstudeerstage. Tijdens de afstudeerstage toon je aan dat je een Automotive ingenieur bent.

     

    Je hebt minimaal vier dagen les per week en de vijfde dag is lesvrij en is bedoelt voor het maken van opdrachten. In het eerste jaar heb je les op de locatie Academieplein en RDM Campus. Het rooster is zo vormgegeven dat je een hele week op één locatie bent en tussendoor niet hoeft te reizen. 

     

    Je kunt de RDM Campus goed bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf bus- en metrostation Zuidplein rijdt RET-buslijn 68 naar halte RDM Campus. 
    Studenten reizen gratis naar RDM met de watertaxi. Vanaf halte Marconistraat in Merwe-Vierhavens vaart ieder kwartier een watertaxi naar RDM/Heijplaat.

    Meer informatie is te vinden op de site van RDM

     

    • Mobiliteitslab: hier kun je werken aan een voertuig of voertuigen testen.
    • Lijmlab: dit lab is er om composiet materialen te maken, te verbinden en te testen.
    • Protolab: het protolab staat in het teken van maken van prototypes > 3D printen, lasersnijden, maken van elektrische componenten en nog veel meer.
    • Houtwerkplaats: in deze werkplaats kun je met hout en schuimmaterialen voertuigmodellen en frames maken.
    • Metaalwerkplaats: deze werkplaats is de broedkamer van de meeste voertuigen waar je met metaal chassis maakt of onderdelen zoals assen, stuursystemen enz.
    • Energielab: in dit lab kun je laagdrempelig en veilig werken aan batterijsystemen en waterstof fuelcells.

    Tijdens de introductieweek van het eerste jaar word je gekoppeld aan je studiecoach. De studiecoach helpt je gedurende het jaar met het ontwikkelen van jouw studievaardigheden en ondersteunt je als je hier een hulpvraag over hebt. Mocht je gedurende de studie verhinderd worden door persoonlijke omstandigheden of uitdagingen zoals bijvoorbeeld ADHD of dyslexie, dan zal je in overleg met je studiecoach worden doorverwezen naar onze decanen die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

     

    Er zijn een aantal opties die je kunt bekijken als je overweegt om op kamers te gaan. Zo zijn er handige sites die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte ruimte binnen, of net buiten Rotterdam (deelgemeenten zoals Capelle, Schiedam, Vlaardingen zijn vaak net iets goedkoper). Kijk bijvoorbeeld eens op Stadswonen Rotterdam of op Woonnet Rijnmond.

    De organisatie Livable koppelt studenten aan vrijwilligersorganisaties. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop wonen in een bejaardentehuis in ruil voor een kopje koffie met bejaarde buren.

     

    In het eerste jaar leer je vaardigheden aan door een voertuigontwikkeling van begin tot eind te doorlopen. In het tweede jaar ontwerp en ontwikkel je een efficiënt voertuig. Dit voertuig ga je ook realiseren en testen. In het derde jaar kun je deelnemen als Automotive ingenieur in wording aan de volgende wedstrijdteams:

    • Shell Eco-marathon Team Phidippides
    • Formula Student Racing Team Rotterdam
    • Selfdriving Challenge RDW

    In het vierde jaar bieden we de volgende drie minoren aan:

    • In onze minor Future Automotive Technology werk je aan toekomstige systemen (composiet materialen, slimme systemen, waterstof techniek).
    • In onze minor Future Mobility werk je aan de realisatie van een alternatief voertuig om een mobiliteitsvraag op te lossen (zero emissies of duurzame materialen).
    • In onze schakelminor kun je het schakeljaar van de TU Eindhoven Automotive master behalen.