Menu
  English

  Marjolijn Moes over haar ervaringen in het hoogste segment van de horeca, de Ad-opleiding Management en haar ambities.

  Management: Meet the alumni

  Meet Marjolijn! Marjolijn Moes is 26 jaar, woont in Vlaardingen, startte haar carrière bij sterrenrestaurant Fred en volgde de Associate degree-opleiding Management. Na het behalen van haar diploma is ze aan de slag gegaan als HR Medewerker bij beveiligingsbedrijf Trigion en doorgestroomd naar de bachelor-opleiding Human Resource Management (deeltijd) binnen Hogeschool Rotterdam.

  Kun je me iets vertellen over jouw achtergrond? Wat heb je voor de Ad-opleiding Management gedaan?

  Na de mavo ben ik in de horeca terechtgekomen en heb na mijn mbo-3 opleiding, de mbo-4 opleiding Gastronoom/Sommelier afgerond bij Zadkine. In het laatste jaar van mijn opleiding ben ik bij sterrenrestaurant Fred in Rotterdam gaan werken, waar ik na mijn opleiding ben gebleven. We hadden een heel hecht team, werkten met mooie producten en hier heb ik mijn passie voor wijn verder ontwikkeld. Door internationale wijncursussen te volgen ben ik doorgegroeid tot sommelier en werd ik echt een beetje het gezicht van Fred. 

  Door de wijncursussen is het ook weer een beetje gaan kriebelen om te gaan studeren. Ik vond het alleen heel moeilijk om Fred achter mij te laten, omdat ik het zo naar mijn zin had. Uiteindelijk heb ik iets voor de corona-periode de knoop doorgehakt en mij ingeschreven voor de Associate degree-opleiding Management.  

  Door de internationale wijncursussen is het ook weer een beetje gaan kriebelen om te gaan studeren.

  Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn

  Waarom heb je voor de Associate degree-opleiding Management gekozen?

  Het was voor mij een logische stap om na mijn mbo-4 diploma een hbo-opleiding te gaan doen. Ik twijfelde alleen of ik het wel aan zou kunnen, omdat ik al even klaar was met studeren. De Associate Degree-opleiding leek mij daarom perfect. Na twee jaar kan je al je diploma behalen. En daarna kun je alsnog door met een bacheloropleiding en deze in twee jaar tijd afronden. 

  Ik heb specifiek voor de opleiding Management gekozen, omdat het een hele brede opleiding is. Je kan er meerdere kanten mee op. Ik kon hiermee bijvoorbeeld een hogere functie binnen de horeca krijgen, maar kon er ook een hele nieuwe richting mee inslaan. Uiteindelijk kwam ik er tijdens de opleiding achter dat ik de richting van HRM op wilde en mijn ‘liefde’ voor mensen intern wilde gaan inzetten.

  Hoe heb je de opleiding ervaren?

  De opleiding heeft mij echt in een leerproces gezet. Mijn eerste jaar heeft zich door corona voornamelijk online afgespeeld. De eerste opdracht kan ik mij nog goed herinneren. Dit was een groepsopdracht waarbij ik in een groepje zat met drie leuke meiden. Dat klikte meteen. Ondanks dat de lessen online waren, spraken wij onderling af. Ook nu na de studie zien we elkaar nog steeds.  

  Wat ik heel erg leuk vond tijdens de opleiding was bedrijfseconomie, iets wat mij altijd al geïnteresseerd heeft, en de onderzoeken die we moesten doen. Tijdens een onderzoek moet je bijvoorbeeld een proces binnen een organisatie analyseren en beschrijven. Je komt veel in contact met stakeholders, door bijvoorbeeld het afnemen van interviews, je leert kritisch te kijken en een onderzoek op te zetten.  

  Je komt veel in contact met stakeholders, door bijvoorbeeld het afnemen van interviews, je leert kritisch te kijken en een onderzoek op te zetten.

  Ik ben naast mijn studie altijd blijven werken, zo’n 30 uur per week. Doordat het in de horeca was, werkte ik voornamelijk ’s avonds en in het weekend. En doordat er tijdens corona voornamelijk online les was en ik geen reistijd had, was dit ook makkelijker te realiseren. 

  Wat doe je nu voor werk? Kun je daar iets over vertellen? 

  Ik werk nu als HR-medewerker bij Trigion Beveiliging. Trigion is onderdeel van Facilicom en één van de grootste beveiligingsorganisaties van Nederland. We zorgen voor een veilige leefomgeving voor iedereen. Naast mijn werk volg ik de deeltijd bachelor-opleiding Human Resource Management.  

  Na mijn opleiding heb ik heel erg nagedacht wat ik wilde. Gaan werken of doorstuderen? Voltijd of deeltijd? Welke richting? Ik heb uiteindelijk gekozen om door te gaan studeren, maar dan deeltijd. Ik vind het fijn om weer in het werkveld bezig te zijn en relevante werkervaring op te doen, maar tegelijkertijd ook nog te studeren. 

  Het HR-vak sluit goed aan bij mijn horecaervaring. Vanuit daar heb ik het streven naar het uiterste niveau van gastvrijheid en mensgerichtheid meegekregen. En dat doe ik met HR nog steeds. Het werken met mensen en iets voor anderen kunnen betekenen. En dat kunnen echt de kleinste dingen zijn. We hebben mensen die bellen, omdat ze hun salarisstrook niet begrijpen en die oprecht blij zijn als je het ze kunt uitleggen. Of een teamleider die even niet weet wat hij moet doen en je die daarbij kunt helpen. Dat geeft mij een heel fijn gevoel in mijn werk. 

  Het HR-vak sluit goed aan bij mijn horecaervaring. Vanuit daar heb ik het streven naar het uiterste niveau van gastvrijheid en mensgerichtheid meegekregen.

  Verder ben ik binnen mijn functie verantwoordelijk voor de in-, door- en uitstroom en doe ik ook een stukje procesoptimalisatie. Iets waar ik veel over heb geleerd tijdens de Ad-opleiding. Voor mijn huidige opleiding ben ik bezig met Human Talent Development. De opdrachten die ik maak voor deze opleiding bestaan uit het schrijven van een opleidingsplan en een stukje coaching. Om deze reden begeleid ik nu een stagiaire. Het leuke is, dat zij de Ad-opleiding Management nu volgt. We hebben veel raakvlakken, omdat ik de opleiding natuurlijk ook heb gedaan. Ik kan haar daarbij dus goed begeleiden. En ik ben weer blij met haar, want zij kan weer iets betekenen voor mijn opleiding. 

  Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn

  Welke vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt geleerd, kun je in je huidige werk toepassen?

  Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

  Sowieso mijn bachelor behalen! Uiteindelijk zou ik door willen groeien naar HR Business Partner, maar eerst wil ik mijn kennis in het HR-vak verder uitbreiden. Hierna zou ik willen doorgroeien naar een leidinggevende functie, om hier meer ervaring in op te doen en meer leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen. Ik denk dat dit dan een mooie basis is om vervolgens de stap te maken naar HR Business Partner.  

  Als HR Business Partner buig je je meer over procesinrichting op groter niveau, die de hele organisatie toedoet. En je voert ook de zwaardere gesprekken met medewerkers, bijvoorbeeld als iemand echt disfunctioneert. Pittig, maar wel een mooie uitdaging. Daar hou ik van! 

   

  Meer weten over deze opleiding?

  Ga naar de opleidingspagina