Menu English

Maintenance & Mechanics deeltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Associate degree, ook beschikbaar in voltijd

 • Taal

  Nederlands

Met de tweejarige Ad Maintenance & Mechanics ontwikkel je je tot een technisch specialist in energie, design, maintenance of management.

Werk je op technisch en operationeel niveau bij een industrieel bedrijf en wil je doorgroeien? Dan zit je goed bij de Ad (Associate degree) Maintenance & Mechanics. Je verdiept en verbreedt je kennis, vaardigheden én inzichten. Ook leer je verbinding te leggen tussen de uitvoering van het werk en het overkoepelende beleid. Er bestaat een grote behoefte aan technici, die gespecialiseerd zijn in de laatste fasen van de de Product Life Cycle. Al deze aspecten komen bij deze Ad in theorie én praktijk ruim aan bod. Je groeit uit tot een technisch professional op hbo-niveau.

Deze tweejarige opleiding sluit aan bij de eisen en wensen vanuit het bedrijfsleven. Je kansen op de arbeidsmarkt zijn dus groot.

De Ad Maintenance & Mechanics leidt op tot een officieel erkend diploma, de Associate degree. Na afronding van je Ad kun je als onderhoudsengineer, werkvoorbereider, tekenaar, constructeur of projectleider aan de slag.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar daarnaast komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

In het eerste jaar houd je je bezig met de basiskennis op het gebied van procestechniek, energietechniek en werktuigbouwkunde gecombineerd met onderhoud en maintenance. Ook krijg je vakken als wiskunde, constructieleer en projectmanagement. Het praktijkgedeelte, ook in het tweede jaar, vindt plaats op je eigen werkplek. 

Het tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je verder op het gebied van energietechniek, informatietechniek en regeltechniek. Je volgt vakken is asset management en trendanalyse (statistiek). In het laatste half jaar doe je je afstudeeronderzoek op je eigen werkplek. 

Na het afronden van de opleiding en behalen van het diploma Associate degree kun je doorstromen naar de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een docentcoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Afstuderen

Het vierde semester (het laatste half jaar) van de opleiding staat in het teken van afstuderen. Je werkt dan een half jaar lang vier dagen in de week zelfstandig aan een opdracht van een bedrijf. Op de maandagen ben je op locatie voor bijvoorbeeld afstudeerbegeleiding.  

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
1 dag les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Alumni

We vinden het belangrijk contact te onderhouden met oud-studenten om zo de relatie en de interactie met het beroepenveld vorm te geven en uit te bouwen.  

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de LinkedIn-groep Ad Techniek Alumni.  

Beroepen

De Ad Maintenance & Mechanics leidt je op voor een breed werkveld. Je hebt goede vooruitzichten op functies als onderhoudsengineer, projectleider of constructeur. Je richt je vooral op de laatste fasen van de Product Life Cycle.

Onderhoudsengineer

Je bent verantwoordelijk voor het voorkomen, onderhouden en verhelpen van alle voorkomende besturing- en/of mechanische storingen. Je ontwikkelt, beheert en optimaliseert onderhoudsconcepten en –plannen van de technische installaties. Ook voer je analyses uit en stel je onderhouds- en bedieningsvoorschriften op.

Projectleider

Je organiseert het onderhoud (preventief, curatief en predicatief) van installaties. Daarbij houd je rekening met het beleid en kaders voor planning, budget, kwaliteit, kwantiteit, veiligheid, Arbo en milieu. Je stuurt het onderhoud aan en onderhoudt contacten met de klant.

Technisch medewerker

Als technisch medewerker ben je verantwoordelijk voor een goede werking van de apparatuur. Je kunt zelfstandig werken, hebt een praktische instelling en een groot technisch inzicht. In deze functie stel je onderhoudsplannen op en voert preventief onderhoud uit. Ook controleer je de werking en levensduur van de apparaten. Je lost storingen snel en vakkundig op.

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen