Menu English

Smartscope

Verbetervoorstellen voor 'fundus' camera
Publicatiedatum: 01 september 2014

Hoe kan het ontwerp van de fundus camera worden verbeterd ten aanzien van ergonomie, gebruiksgemak en software, specifiek voor de Nederlandse gebruikers?

Toon:

De Smartscope is een zogenoemde 'fundus' camera waarmee, door de pupil, een foto van de achterzijde van de oogbal (de fundus) wordt gemaakt. Het visueel inspecteren van de fundus is een belangrijke stap in preventie van gezichtsverlies door ziektes zoals diabetes mellitus. Hoge bloeddruk, vaak een gevolg bij diabetes, kan leiden tot beschadiging van de retina aders wat kan leiden tot gezichtsverlies en in het ernstigste geval tot blindheid. Door visueel naar afwijkingen van de fundus te kijken kunnen toekomstige gezichtsproblemen worden voorkomen door op tijd in te grijpen. Doel is preventie van gezichtsverlies door ziektes als diabetes mellitus, door regelmatig de fundus te analyseren kan het ziekteverloop worden gemonitord en op tijd stappen worden genomen.

Het Finse bedrijf Optomed brengt een draagbare funduscamera op de markt. De onderzoeksvraag luidt:

  • Wie gebruiken de Smartscope funduscamera in Nederland?
  • Voor welke toepassingen wordt de Smartscope in NL gebruikt?
  • Welke goede en slechte punten zien de Nederlandse gebruikers?
  • Hoe kan het ontwerp van de camera worden verbeterd ten aanzien van ergonomie, gebruiksgemak en software, en dit specifiek voor de Nederlandse gebruikers? (Ontwerpvoorstellen)

Dit project wordt uitgevoerd door 14 vierdejaarsstudenten van Hogeschool Rotterdam en 22 studenten van de Helsinki Metropolia University of Applied Sciences.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen