Menu Zoeken English

Meetinstrument Pasgeborenen

Ontwikkeling van een meetinstrument voor de lengte en schedelomtrek van pasgeborenen
Publicatiedatum: 01 september 2015

Regelmatige metingen van gewicht, lengte en schedelomtrek geven waardevolle en relevante informatie over de ontwikkeling van een pasgeborene. De huidige wijze van meten van lengte en schedelomtrek is niet optimaal. Het is wenselijk zo weinig als mogelijk ‘vreemde’ dingen in de couveuse te brengen om zo goed als mogelijk een ‘helende omgeving’ in stand te houden: weinig prikkels (geluid, licht, beweging) en schoon.

Toon:

Bij de lengtemeting wordt er een groot, onhandig meetinstrument in de couveuse gebracht. Dit vergt veel handigheid en voorzichtigheid. Er zijn daarbij twee verpleegkundigen nodig die de baby voorzichtig moeten ‘vrijmaken’ van kussentjes en slangen. De baby krijgt onnodig veel prikkels wat onwenselijk is voor een ‘helende omgeving’. Daarnaast moet het apparaat voldoende schoon zijn.

De schedelomtrek wordt gemeten met een standaard ‘naaimeetlint’, weliswaar afgekort. Dit instrument is te grof, moet bij iedere meting voldoende schoon zijn en betrouwbaarheid van de metingen laat te wensen over.

Meer over het project is te vinden in het portfolio van Hogeschool Rotterdam.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.