Menu Zoeken English

PROZA

PeRsoonsgerichte Zelfmanagementondersteuning voor duurzaam gezond beweeggedrag bij Artrose: handvatten voor de fysiotherapeut
Publicatiedatum: 05 september 2019

In Nederland groeit het aantal mensen met artrose naar verwachting naar 2,28 miljoen in 2040, het is de meest voorkomende chronische aandoening. Jaarlijks bezoekt de helft van de mensen met artrose vanwege langdurige of terugkerende pijn-en stijfheidsklachten en beperkingen in functioneren een fysiotherapeut. In de praktijk blijken het onvoldoende duurzaam toepassen van oefeningen en een inactieve leefstijl (gezond beweeggedrag) behandeleffecten echter te beperken. Daarom voert Hogeschool Rotterdam in samenwerking met ErasmusMC, Hogeschool Leiden en LUMC een nieuw onderzoeksproject uit, gericht op het optimaliseren van het begeleidingstraject, en waarin ook studenten participeren. Hierbij wordt ingestoken vanuit persoonsgerichte begeleiding en aandacht voor het integreren van beweegadviezen in de eigen leefomgeving – oftewel: zelfmanagementondersteuning.

Toon:

Projectbeschrijving

In Nederland groeit het aantal mensen met artrose naar verwachting naar 2,28 miljoen in 2040. Het is dan de meest voorkomende chronische aandoening. Jaarlijks bezoekt de helft van de mensen met artrose vanwege langdurige of terugkerende pijn-en stijfheidsklachten en beperkingen in functioneren een fysiotherapeut. In de praktijk blijken het onvoldoende duurzaam toepassen van oefeningen en een inactieve leefstijl (gezond beweeggedrag) behandeleffecten echter te beperken.

Wat is de doelstelling van het onderzoek?
Fysiotherapeuten beter in staat te stellen mensen met artrose te ondersteunen bij zelfmanagement, als onderdeel van de bestaande fysiotherapeutische begeleiding.

Dit project valt onder Vitale Delta

Projectaanpak

In dit onderzoek ontwikkelen we met Intervention Mapping stapsgewijs  een kansrijke aanpak voor de fysiotherapeut. Dat doen we samen met de praktijk (1). Parallel daaraan wordt tevens een vragenlijst ontwikkeld en gevalideerd om voor de fysiotherapeut relevante competenties voor zelfmanagementondersteuning inzichtelijk te maken (2).

  • (1) Met behulp van observaties en interviews in zowel de behandelomgeving als in de leefomgeving van de cliënt met artrose worden inzichten en behoeftes over zelfmanagementondersteuning opgehaald, inclusief belemmerende en bevorderende factoren voor gezond beweeggedrag. Met inzichten uit de gebundelde informatie wordt aan de hand van theoretische modellen,  en expertmeetings (cliënten met artrose, fysiotherapeuten en experts in artrose, zelfmanagement en beweeggedrag) de praktijkinterventie verder uitgewerkt.
  • (2) De vragenlijst wordt ontwikkeld met literatuuronderzoek en expertmeetings en vervolgens op waarde getest bij fysiotherapeuten (in opleiding).

Verbinding met het onderwijs

Studenten van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden en AVANS zijn actief betrokken bij het project.

In estafetteprojecten met interviews en observaties verzamelen zij samen met het onderzoeksteam inzichten en behoeftes rondom zelfmanagementondersteuning zowel tijdens bezoeken aan de fysiotherapeut als in de leefomgeving van cliënten met artrose.

Daarnaast  werken studenten mee aan de ontwikkeling en validering van een vragenlijst om zelfmanagementondersteunende competenties van fysiotherapeuten inzichtelijk en meetbaar te maken. Dat doen ze door literatuuronderzoek en het organiseren van expertmeetings en het meehelpen aan het testen van de conceptvragenlijst.

Studenten ontvangen gerichte training ter ondersteuning.

In september 2019 starten studenten van Hogeschool Rotterdam binnen de minor  'Wetenschap in de Gezondheidszorg', de minor 'Meedoen door Sport en Bewegen' en de minor 'Pain basics for health professionals'. Vanaf februari 2020 participeren 3e jaars studenten Fysiotherapie binnen projectonderwijs.

Van Hogeschool Leiden en AVANS participeren 4e jaars studenten fysiotherapie binnen respectievelijk Praktijkgericht Onderzoeks Project en het afstudeeronderzoek.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.