Menu English

Fitter met Feyenoord in de wijk!

Een nieuw beweegprogramma in Rotterdam Zuid

Mensen in wijken met een lage SES (sociaal-economische status) bewegen minder. Dit leidt tot diverse problemen, waaronder overgewicht. De oorzaken hiervan zijn divers, zoals de kosten, de lokale cultuur, maar ook gevoelens van (on)veiligheid. Om hier wat aan te doen heeft Kenniscentrum Zorginnovatie een LivingLab opgericht, samen met voetbalclub Feyenoord, de gemeente Rotterdam, WMO-Radar, en EMI. Besloten is om te starten met 1 doelgroep: vrouwen met een niet-westerse migratie-achtergrond.

Over het project

Projectbeschrijving

Medio 2023 is gestart met het oprichten van dit LivingLab. In de zomer van 2023 worden interviews gehouden met de doelgroep, en worden er wijkanalyses gemaakt. Op basis van deze twee bronnen wordt een concept-beweegprogramma ontwikkeld, en daarna aangeboden. De ervaringen daarmee leiden allereerst (zo nodig) tot aanpassing van het programma, waarna wordt overgegaan tot een aanbod voor een tweede (nog te bepalen) doelgroep. Het project vindt midden in de wijk plaats. Samen met Feyenoord heeft Kenniscentrum Zorginnovatie een labregisseur / leefstijlcoach aangenomen, die als spin in het web zal fungeren.

Verbinding met het onderwijs

Voor het bepalen van volgende doelgroepen, en het daarop toegesneden beweegaanbod, gaan studenten van de minor Leefstijl & Gezondheid aan de slag.

(Beoogde) resultaten

Er komen wijkanalyses met aandacht voor de mate van bewegen, en het beweegaanbod, er komen doelgroepgerichte beweegprogramma’s en er komt een LivingLab dat de komende jaren actief zal blijven.

Samenwerking

Er wordt samengewerkt met:

  • Voetbalclub Feyenoord
  • Gemeente Rotterdam
  • WMO-Radar
  • EMI

Voor vragen kan er contact worden opgenomen met Henk Rosendal, lector De Gezonde Wijk, Kenniscentrum Zorginnovatie.

Projectfeiten

Looptijd

2023-2024

Financiering

ZonMw

Lectoraat

lectoraat De Gezonde Wijk

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen