Menu English

Review Zelfmanagement Interventies

Onderdeel van SPIL
Publicatiedatum: 01 januari 2013

De systematische literatuur review had het doel meer inzicht te verkrijgen in de kenmerken, inhoud, onderliggende theorieën en verwachte uitkomsten van huidige zelfmanagementinterventies voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen.

Toon:

De review naar zelfmanagementinterventies voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Zo is na review van 78 interventies, duidelijk geworden dat er erg veel verschillende interventies zijn, maar dat de focus toch vooral op het medisch management geplaatst wordt. Opvallend is ook dat bij de evaluatie van zelfmanagementinterventies vaak weinig wordt gerapporteerd over de theoretische basis van interventies en de achterliggende ideeën over wat zelfmanagement eigenlijk inhoudt. Dit uit zich in een wirwar van uitkomstmaten en meetinstrumenten en weinig inzicht in de effecten van zelfmanagementinterventies.

Door interventies op basis van inhoud in te delen naar medisch, rol (sociale) en emotie management en deze inhoud te linken aan uitkomsten, is een voorstel gedaan voor evaluatiekader voor zelfmanagement interventies voor kinderen en jongeren met chronische aandoeningen. Een wetenschappelijke publicatie is ingediend.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen