Menu English

Participatie en Chronische Beademing

'Sociale participatie van jongvolwassenen met een neuromusculaire aandoening die chronisch beademd worden en in een verpleeghuis wonen'
Publicatiedatum: 01 januari 2007

Een voorstudie door twee studenten ergotherapie over inventarisatie van de huidige dagbesteding van jongvolwassenen met neuromusculaire aandoeningen die chronisch beademd worden en in een verpleeghuis wonen.

Toon:

Er hebben twee voorbereidende interviews plaatsgevonden en een pilot focusgroep in een verpleeghuis in Almelo met drie mannen.

Projectbeschrijving

Het eigenlijke onderzoek is uitgevoerd door Selma van Huijzen, in 'Het Dorp' in Arnhem; waar in twee focusgroep discussies met zes mannen diepgaand over het onderwerp gediscussieerd is. De gegevens zijn geanalyseerd door constante vergelijking in combinatie met een eyeball benadering.

De conclusies uit dit onderzoek zijn dat het type chronische beademing een grote invloed heeft op de sociale participatie van deze jongvolwassenen. Er bleken vier thema’s te spelen:

  1. Verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid
  2. Activiteiten spontaan kunnen doen
  3. Serieus genomen worden
  4. Jezelf net zo voelen als anderen.

Het onderzoek heeft adviezen opgeleverd voor de het verpleeghuis in Almelo, voor het activiteitencentra van 'Het Dorp', voor verzorgenden van 'Het Dorp' en voor de afdeling ademhalingsondersteuning. Tevens heeft het de respondenten op ideeën gebracht om een maatjesproject te gaan organiseren.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen