Menu English

Op Eigen Benen Verder

Het onderzoek ‘Op Eigen Benen – Verder’ bouwde voort op het onderzoek Op Eigen Benen. Beide onderzoeken brengen het perspectief van jongeren met chronische aandoeningen op de zorgverlening en hun ontwikkeling naar zelfstandigheid in de zorg in kaart. Kinderen en jongeren zijn de voornaamste gebruikers van zorg, maar lijken in het zorgproces amper betrokken te worden. In klanttevredenheid onderzoeken van het ziekenhuis wordt er vooral aandacht geschonken aan de ouders van deze jongeren. Uit de literatuur blijkt dat ouders en jongeren van mening kunnen verschillen over de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven.

Projectbeschrijving

In dit onderzoek is de mening van jongeren in kaart gebracht met behulp van een internetenquête. Met behulp van een spiegelenquête (dat wil zeggen dat zij precies dezelfde vragen over hun kind hebben beantwoord) zijn ook de meningen van ouders in kaart gebracht. De belangrijkste onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn vragen over de aandoening en de beleving daarvan, kwaliteit van leven en impact van de aandoening op het leven en welzijn van de jongere. Preferenties voor zorg in de transitiefase & competenties voor (zelf)zorg en zelfmanagement.

Het project is vervolgd met het ‘Actie- en implementatie programma 'Op Eigen Benen Vooruit!’ waarin praktische verbetering van de zorgverlening aan jongeren met een chronische aandoening in Nederland wordt nagestreefd.

Resultaten

In totaal hebben 1039 jongeren en 779 ouders de uitvoerige internetenquête ingevuld. In 593 gevallen ontvingen we van zowel jongere als ouders een ingevuld enquêteformulier. Naar aanleiding van deze resultaten is een rapport opgesteld.

De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een onderzoeksrapport en het publieksboek ‘Op Eigen Benen Verder. Jongeren met chronische aandoeningen op weg naar zelfstandigheid in de zorg’. In het boek worden op basis van de onderzoeksresultaten aanbevelingen en tips gedaan voor zorgverleners, ouders en jongeren.

Projectfeiten

De feiten overzichtelijk op een rij

Looptijd project

2006 - 2008

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen