Menu English

Diversiteit in Loopbaantrajecten

Werken met een beperking

Publicatiedatum: 01 januari 2014

Door middel van Loopbaantrajecten willen de onderzoekers inzicht krijgen in belangrijke thema’s rond werken met een beperking. Het onderzoek richt zich op een specifieke doelgroep: mensen die tijdens hun werkende leven een beperking oplopen.

Toon:

Na het optreden van een chronische lichamelijke aandoening, is terugkeer naar en behoud van werk niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer er blijvende en ernstige arbeidsrelevante beperkingen zijn en naarmate de werknemer ouder is. Deze studie heeft tot doel om op basis van ervaringskennis de diversiteit in loopbaantrajecten in kaart te brengen en te onderzoeken wat wel en niet werkt, om zodoende tot aanbevelingen te komen voor de praktijk. Daarbij wordt een cross-disability perspectief gehanteerd. Dit wil zeggen dat gezocht wordt naar overkoepelende thema’s die relevantie hebben voor het leven met een beperking. Het project zal op verschillende manieren bijdragen aan het onderwijs aan toekomstige hbo-professionals en aan de praktijk.

Om het ‘cross-disability’ perspectief vorm te geven wordt als onderzoeksmethode gekozen voor de levensloopbenadering en daarbinnen voor een kwalitatieve vorm van dataverzameling, namelijk de levensverhalen methode. In een eerste fase worden studenten getraind en begeleid om levensloopinterviews te houden met circa 20-25 mensen. Zij hebben tijdens hun loopbaan een lichamelijke aandoening opgelopen, gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden en hebben minimaal vijf jaar ervaringsdeskundigheid opgebouwd in het leven met de aandoening. In een tweede fase wordt in focusgroepen met de geïnterviewden gezocht naar een vertaling van de resultaten naar de praktijk. Het gehele project wordt samen met studenten van de hogeschool uitgevoerd en in samenspraak met het werkveld in Rotterdam.