Menu English

Verpleegkundigen geven het goede voorbeeld voor transitiezorg

Transitiepoli’s hebben geleid tot zichtbare verbeteringen in de organisatie van transitiezorg voor jongeren met chronische somatische aandoeningen en het handelen van verpleegkundigen en ook andere zorgverleners geïnspireerd. Ook steeds meer Nederlands onderzoek toont aan dat investeringen in goede (verpleegkundige) transitiezorg leiden tot betere patiëntervaringen en -uitkomsten. Voor een bredere inzet van deze poli’s heeft Hogeschool Rotterdam, samen met jongeren en professionals, goede voorbeelden van transitiepoli’s onderzocht en beschreven. Hierbij komen verschillende transitiezorg-interventies uitgebreid aan bod.

Toon:

Onderzoeksresultaten

Terugkoppeling onderzoeksresultaten

Tijdens het Online symposium zijn de onderstaande onderzoeksresultaten gepresenteerd van het project ‘Goede voorbeelden van Transitiezorg’. Voor een compleet overzicht van alle onderzoeksresultaten die dit project heeft voortgebracht verwijzen we naar de projectpagina.

1. Essentiële interventies en interventies ‘nice to have

Eind 2021 hebben we aan experts in transitiezorg de vraag voorgelegd: welke interventies zijn nu echt essentieel en wat is ‘nice to have’? In totaal hebben 87 personen hun oordeel gegeven over 23 bekende transitiezorg interventies.

Klik op onderstaande afbeelding om de factsheet van dit deelonderzoek te bekijken

2. Verslagen met goede voorbeelden per deelnemend ziekenhuis/poli
3.Goede voorbeelden van transitiezorg: ervaringen van jongvolwassenen

Klik op de onderstaande afbeelding om de factsheet te bekijken van dit deelonderzoek

Online Symposium

Online Symposium Goede Voorbeelden van Transitiezorg

Op woensdagmiddag 1 juni zijn de resultaten gepresenteerd van het ZonMw-project Verpleegkundigen geven het goede voorbeeld voor transitiezorg. Verpleegkundigen/verpleegkundig specialisten van verschillende transitiepoli’s lieten zien hoe zij erin zijn geslaagd transitiezorg voor jongeren goed te regelen. Hoe hebben zij obstakels overwonnen? Wat zijn de meest essentiële interventies in transitiezorg en welke ervaringen zijn daarmee opgedaan? Wat vinden jongeren daarvan? We ontvangen gasten in de studio én online die ons bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen.

Kijk hier het online symposium terug

Bekijk de presentaties

Projectresultaten

Goed voorbeeld uit het Catharina Ziekenhuis

Goed voorbeeld uit het Amalia kinderziekenhuis Radbound umc Kinderreumatologie en -immunologie

Resultaten

Producten

 • Podcastserie 'Goede voorbeelden van transitiezorg'
  Bedoeld voor zorgprofessionals die aan de slag willen met het verbeteren van transitiezorg in hun eigen team. In een serie van vijf afleveringen vertellen collega’s uit verschillende specialismen, zoals diabetes en immunologie, hun succesverhalen. Daarnaast vertellen de jongeren zelf over hoe zij het hebben ervaren.

 • Praatplaat
  Op de praatplaat is het transitieproces dat de jongere meemaakt visueel weergegeven. Het kan door professionals worden ingezet als extra hulpmiddel om transitiezorg binnen de organisatie of bij de jongere zelf (en zijn/haar) ouders op de kaart te zetten.

 • Transitie Toolkit
  De tools uit deze Transitie Toolkit zijn interventies, instrumenten en initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de transitiezorg voor jongeren met een chronische aandoening.

 • Essentiële interventies en interventies 'nice to have' – inventarisatie
  Eind 2021 hebben we aan experts in transitiezorg de vraag voorgelegd: welke interventies zijn nu echt essentieel en wat is 'nice to have'? In totaal hebben 87 personen hun oordeel gegeven over 23 bekende transitiezorg interventies.

 • Factsheet
  Hierop staan de ervaringen van jongeren op de geselecteerde transitiepoli’s.

 • Opzetten van een transitiepoli in zeven stappen
  Verdeeld over twee focusgroepen hebben 16 zorgprofessionals en zes jongeren hun input gegeven op de website OpEigenBenen.nu in zijn algemeenheid en daarnaast specifiek op het 'Tien stappenplan' om een transitiepoli op te zetten. Dit heeft geresulteerd in het nieuwe hulpmiddel 'Opzetten van een transitiepoli in zeven stappen'.

Nieuwsbrieven

Overige resultaten

 • Samenvatting resultaten Delphi Studie
  Na twee Delphi rondes zijn implementatiefactoren naar voren gekomen die door de deelnemende zorgprofessionals (verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, betrokken bij transitiezorg) als meest relevant werden gezien.
 • Resultaten enquête over Nederlandse transitiepoli’s - mei 2021
  Op basis van een zoektocht op internet zijn er 76 transitiepoli's geïdentificeerd in 40 verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Met een respons van 66% kunnen we een goed beeld schetsen van de stand van zaken ten aanzien van transitiezorg.

In de media

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen