Menu Zoeken English

Ready Steady Go IBD

Samenwerken aan empowerment van jongeren met een chronisch inflammatoire darmziekte
Publicatiedatum: 08 juli 2019

Jongeren met een chronische darmziekte moeten naarmate ze ouder worden de regie over hun medische zorg en hun leven overnemen van ouders. Dit gaat niet altijd gemakkelijk. De normale taken in het leven vormen meestal al een uitdaging voor jongeren, zoals bijvoorbeeld het maken van een studiekeuze. Naast deze normale taken, moeten jongeren met een chronische darmziekte ook in de zorg voor hun ziekte zelfstandig worden en keuzes kunnen maken samen met hun zorgverleners. Deze zelfstandigheid in de zorg, maar ook breder in het leven, blijft vaak achter. Vooral rondom de overstap van kinder- naar volwassenenzorg kan dit problematisch zijn. Het is belangrijk dat jongeren zelf actief meedoen. Er is een nieuw programma dat hen ondersteunt, uitdaagt en versterkt bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en eigen regie: Ready Steady Go. In dit project gaan we samen met jongeren met een chronische darmziekte deze tool in de praktijk van de zorg invoeren.

Toon:

(Beoogde) resultaten

  1. Concrete aanbevelingen van jongeren met IBD voor de zorg.
  2. E-learning module voor zorgverleners over Ready Steady Go.
  3. Implementatie van het Ready Steady Go transitieprogramma in de IBD zorg.
  4. Structurele aandacht voor empowerment en eigen regie van jongeren in de zorg. Bij succes kunnen het programma en de ervaringen landelijk verspreid worden.

Introductiefilm Ready Steady Go

  • Bekijk de introductiefilm Ready Steady Go

Filmpje transitietips

Onderstaand filmpje is door de jongeren van het jongerenpanel van het project Ready Steady Go-IBD gemaakt. In het filmpje geven de jongeren vanuit hun eigen perspectief concrete tips voor een soepel(er) verlopende transitie aan zorgprofessionals.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen