Menu English

Ready Steady Go IBD

Samenwerken aan empowerment van jongeren met een chronisch inflammatoire darmziekte

Publicatiedatum: 08 juli 2019

Jongeren met een chronische darmziekte moeten naarmate ze ouder worden de regie over hun medische zorg en hun leven overnemen van ouders. Dit gaat niet altijd gemakkelijk. De normale taken in het leven vormen meestal al een uitdaging voor jongeren, zoals bijvoorbeeld het maken van een studiekeuze. Naast deze normale taken, moeten jongeren met een chronische darmziekte ook in de zorg voor hun ziekte zelfstandig worden en keuzes kunnen maken samen met hun zorgverleners. Deze zelfstandigheid in de zorg, maar ook breder in het leven, blijft vaak achter. Vooral rondom de overstap van kinder- naar volwassenenzorg kan dit problematisch zijn. Het is belangrijk dat jongeren zelf actief meedoen. Er is een nieuw programma dat hen ondersteunt, uitdaagt en versterkt bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en eigen regie: Ready Steady Go. In dit project gaan we samen met jongeren met een chronische darmziekte deze tool in de praktijk van de zorg invoeren.

Toon:

(Beoogde) resultaten

  1. Concrete aanbevelingen van jongeren met IBD voor de zorg.
  2. E-learning module voor zorgverleners over Ready Steady Go.
  3. Implementatie van het Ready Steady Go transitieprogramma in de IBD zorg.
  4. Structurele aandacht voor empowerment en eigen regie van jongeren in de zorg. Bij succes kunnen het programma en de ervaringen landelijk verspreid worden.

Introductiefilm Ready Steady Go

  • Bekijk de introductiefilm Ready Steady Go

Filmpje transitietips

Onderstaand filmpje is door de jongeren van het jongerenpanel van het project Ready Steady Go-IBD gemaakt. In het filmpje geven de jongeren vanuit hun eigen perspectief concrete tips voor een soepel(er) verlopende transitie aan zorgprofessionals.

Samenvatting van het project

In het project Ready Steady Go: samenwerken aan empowerment van jongeren met een chronisch inflammatoire darmziekte zijn IBD-zorgverleners toegerust om het Ready Steady Go (RSG) transitieprogramma te gebruiken. Verder hebben jongeren met IBD tijdens spiegelgesprekken de zorgverleners concrete tips gegeven hoe de zorg in de transitiefase (15-25 jaar) beter kan worden afgestemd op hun wensen en behoeften.

RSG is een stapgewijze, generieke methode die zorgverleners, jongeren en ouders praktische handvatten biedt om te werken aan meer zelfstandigheid van jongeren met IBD zodat zij klaar zijn voor de overstap naar volwassenenzorg. Met RSG kunnen zorgverleners jongeren ondersteunen om de regie over hun leven en hun zorg steeds meer in eigen handen te nemen. In het project zijn een film en gratis e-learning gemaakt over RSG. Zes IBD-teams zijn gestart met de implementatie in de praktijk, waarbij vooral de inbedding in het Elektronisch Patiënten Dossier en in de volwassenenzorg voor uitdagingen zorgde. Alle zorgverleners zijn enthousiast over RSG en willen hiermee verder, maar geven aan dat hiervoor een coördinator in de kinder- én volwassenenzorg nodig is. Deze rol past bij de IBD- verpleegkundige/verpleegkundig specialist. In het project is verder een Makkelijk Lezen versie van RSG ontwikkeld. Alle RSG-lijsten zijn gratis te downloaden.

Spiegelgesprekken. Een jongerenpanel van zeven jongeren met IBD heeft tijdens spiegelgesprekken in de ziekenhuizen hun ervaringen gedeeld. Dit heeft zorgverleners nieuwe en waardevolle inzichten opgeleverd, die hebben geleid tot betere gesprekken en aanpassingen in de zorgverlening. De jongeren waren zo enthousiast over deelname dat ze zelf een film hebben gemaakt waarin zij hun tips kort en krachtig hebben samengevat.

Er is bewustzijn gecreëerd over wensen/behoeften van jongeren onder zorgverleners in de Nederlandse IBD-zorg. Ook droeg het project bij aan meer samenwerking tussen kinder- en volwassenenzorg, ook al is de implementatie van RSG in de deelnemende teams nog niet voltooid.