Menu English

ProMIO 2.0

Een krachtig leefstijlprogramma voor migrantenouderen

In het project ProMIO 1.0 ontwikkelden onderzoekers van Hogeschool van Amsterdam een gecombineerde leefstijlinterventie met eiwitten en krachttraining die fysiotherapeuten en diëtisten kunnen gebruiken bij het begeleiden van migrantenouderen. In ProMIO 2.0 kijken onderzoekers naar de (kosten)effectiviteit van deze interventie op gedrag, spierkracht en fysiek functioneren van migrantenouderen. Hierbij wordt samengewerkt met Hogeschool Rotterdam om daarmee zowel Amsterdamse als Rotterdamse migrantenouderen te bereiken.

Toon:

Projectbeschrijving

Het aantal migrantenouderen in Amsterdam en Rotterdam neemt toe. Deze groep heeft vaak een slechtere gezondheid dan ouderen met een Nederlandse achtergrond. Chronische ziekten zoals obesitas en diabetes type 2 komen bijvoorbeeld vaker voor. Een van de belangrijkste onderliggende oorzaken van deze ziekten is sarcopenie: het verlies van spiermassa en fysiek functioneren bij ouderen.

Naar aanleiding van de vraag vanuit fysiotherapie- en diëtetiekpraktijken ontwikkelden onderzoekers in ProMIO 1.0 een gecombineerde leefstijlinterventie bestaande uit een beweeg- en voedingsinterventie (eiwitten en krachttraining). ProMIO 2.0 gaat hierop verder door het onderzoeken van de (kosten)effectiviteit en implementatiemogelijkheden van de ProMIO-interventie, zodat er een effectieve, doelgroep-specifieke en betaalbare leefstijlinterventie beschikbaar komt voor migrantenouderen. Fysiotherapeuten en diëtisten kunnen zo een beter afgestemde behandeling aanbieden aan migrantenouderen.