Menu
    English

    Passende Palliatieve Zorg

    Palliatieve zorg en ondersteuning is een zaak van iedereen

    Capelle- en Krimpen aan de IJssel, twee steden onder de rook van Rotterdam, hebben te maken met een toenemend aantal mensen met een complexer wordende zorgvraag en een grotere behoefte aan palliatieve zorg en ondersteuning. Om toekomstige zorg en ondersteuning behapbaar te houden is Capelle Krimpen Verbonden (CKV) opgericht. Expliciet aandacht voor palliatieve zorg mist nog in de plannen van CKV. Dit project onderzoekt, door in gesprek te gaan met verschillende stakeholders uit zorg, welzijn en samenleving, hoe kan je op een goede manier in Capelle- en Krimpen aan de IJssel dood kan gaan. Als uitgangspunt is genomen dat sterven, rouw, verlies en zorg voor mensen met een ernstige ziekte veel meer dan medische gebeurtenissen zijn. Een public health perspectief op zorg is daarom nodig. Het doel van dit project is te komen tot een public health programma ‘Partnerschap in Palliatieve Zorg & ondersteuning.

    Over het project

    Projectbeschrijving

    Binnen het project wordt onderzocht hoe alle verschillende stakeholders in Capelle- en Krimpen aan de IJssel denken over passende palliatieve zorg. Dit moet inzicht geven in belemmerende en bevorderende factoren van passende palliatieve zorg en ondersteuning op de plek van voorkeur voor mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten. Op basis van deze inzichten worden de (on)mogelijkheden voor de ontwikkeling een nieuw woon-zorg concept voor mensen in de laatste levensfase in kaart gebracht en wordt een public health programma Partnerschap in Palliatieve Zorg & ondersteuning ontwikkeld.

    Verbinding met het onderwijs

    Studenten zullen bij dit project betrokken worden via o.a. minorprojecten (minor palliatieve zorg) en afstudeeropdrachten. Ook voor Transprofessioneel Samenwerken (TPS) kunnen opdrachten geformuleerd worden. Studenten kunnen: data verzamelen bij de verschillende stakeholders en meedenken over het public health programma en een nieuw woon-zorg concept.

    Het is wenselijk, met het oog op toekomstige ontwikkelingen, dat de resultaten zeker worden meegenomen in het onderwijs van de verschillende opleidingen.

    Resultaten

    De te behalen resultaten zijn als volgt beschreven:

    1. Inzicht in belemmerende en bevorderend factoren van passende zorg & ondersteuning voor mensen met een levensbedreigende ziekten en diens naasten op de plek van voorkeur
    2. Inzicht in de (on) mogelijkheden voor nieuwe ‘woon-zorg concepten’ in het laatste levensjaar van mensen?
    3. Inzicht in de (on)mogelijkheden van samenwerking tussen generalistische & specialistische zorg en ondersteuning op het gebied van palliatieve zorg

    En dit moet resulteren in:

    1. Een public Health programma vormgeven en implementeren met daarin: samenwerking(smogelijkheden) tussen generalistische & specialistische zorg en ondersteuning op het gebied van palliatieve zorg.
    2. Een nieuw woon-zorg concept voor mensen in de laatste fase van hun leven inclusief een business case.

    Samenwerkingen

    Er wordt samengewerkt met stakeholders van zorg- en welzijnsorganisaties en burgers uit Capelle- en Krimpen aan de IJssel. Het netwerk wordt opgebouwd via CKV. De essentie van participatief actieonderzoek is dat iedereen op basis van gelijkwaardigheid betrokken wordt bij alle fasen van het onderzoek en er is sprake van co-creatie. Er is gekozen te werken met een projectleider (die een groot netwerk heeft) en een kleine kerngroep met een vertegenwoordiger vanuit zorg, welzijn en samenleving (burger).

    Projectfeiten

    looptijd

    Looptijd

    mei 2025 - mei 2028
    financiering

    Financiering

    ZonMw

    lectoraat

    Lectoraat

    Lectoraat Persoonsgerichte (palliatieve) Zorg

    Medewerkers

    Betrokken bij dit project

    Inloggen