Menu English

Living Lab voor Zorginnovaties

Succesvolle synergie tussen maatschappelijke en economische belangen in de zorgsector.

Publicatiedatum: 01 juli 2012

Het Living Lab voor zorginnovaties is gestart in 2010 als initiatief van de gemeenten Leiden, Rotterdam en Delft en van de kennisinstellingen in Medical Delta, en werkt op basis van investeringen van de consortium-partners en een Pieken in de Delta-subsidie (economie). Het Living Lab bestaat inmiddels uit een consortium van zo’n 20 ondernemers, kennisinstellingen en maatschappelijk ondernemers. De innovatiemakelaars in Rotterdam, Leiden en Delft vormen het kloppend hart van het Living Lab projectteam.

Toon:

Om de zorg voor iedereen toegankelijk en dus betaalbaar te houden, is innovatie in de zorgsector hard nodig. Living Lab voor Zorginnovaties biedt een platform voor ontwikkeling van innovaties op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Onder begeleiding van Living Lab werken eindgebruikers, ondernemers, kennis- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijk ondernemers samen aan het in de markt zetten van succesvolle, vernieuwende producten en diensten die ervoor zorgen dat ouderen en mensen met beperkingen langer zelfstandig kunnen wonen met de focus op care (wwz).

SilverFit is een systeem voor 'virtuele training'. Het systeem is gemaakt voor mensen die moeten trainen in het kader van revalidatie. Daarbij is vooral gedacht aan ouderen en de zijn de oefeningen vertaald in computerspellen, waarbij de bewegingen door een camera worden vertaald op het scherm. Kenniscentrum Zorginnovatie werkte destijds voor SilverFit en de ouderenorganisatie Laurens aan een evaluatie van SilverFit bij zorgprofessionals in Laurens, de implementatie van de toepassing bij mensen met dementie en kenniscirculatie op dat gebied.

Ook voerde Kenniscentrum Zorginnovatie voor ShareCare en de ouderenzorgorganisatie Aafje onderzoek uit betreffende de implementatie van een nieuw product: de Huiskamersite. De ShareCare Huiskamer is een hulpmiddel bij het organiseren van familieparticipatie in de zorginstelling. Per afdeling of Kleinschalig Wonen Unit kan de zorginstelling een Huiskamer openen. Familieleden van een bewoner krijgen toegang tot de Huiskamer via een koppeling met hun Zorgsite.