Menu Zoeken English

Ergotherapie aan Huis voor Ouderen met Dementie

Omgang vanuit mantelzorgers
Publicatiedatum: 01 januari 2005

Ouderen met dementie ervaren vaak problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Hun mantelzorgers vragen zich af hoe zij daar mee om moeten gaan. Deze praktische problemen vormen één van de gebieden in de belasting die mantelzorgers ervaren bij de zorg van hun naasten. Ergotherapie kan hierin ondersteuning bieden.

Toon:

Vanuit het UMC St. Radboud ziekenhuis heeft onder andere Dr. Maud Graff, ergotherapeute en onderzoeker, onderzoek gedaan naar een interventie om ouderen met dementie en hun mantelzorger met ergotherapie thuis te ondersteunen. Ook in Amerika zijn enkele interventies uitgewerkt en onderzocht die direct vanuit de eerste lijn werken. Die interventies zijn in RCT's effectief gebleken voor behoud van zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten, voor de oudere met dementie en een vergroot gevoel van competentie in de begeleiding voor de mantelzorger.

Echter, deze ergotherapeutische interventies 'ondersteuning bij praktische vaardigheden' en 'omgevingsaanpassingen', waren in 2005 nog nauwelijks gangbaar in de Nederlandse situatie.

“Hij heeft tot voor kort altijd goeie koffie gezet. Dat is nu allemaal belazerd, want hij let gewoon niet meer op hoeveel water hij erin gooit. Ik probeer hem aan de Senseo te krijgen, maar dat gaat de ene keer goed en de andere keer niet.”

Geïnterviewde

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen