Menu
  English

  Betekenissen van Pijn en Fysiotherapie

  Publicatiedatum: 01 januari 2015

  Kennis over de betekenissen die mensen aan hun pijn geven is van groot belang voor de fysiotherapeutische praktijk. Belemmerend en bevorderend gedrag kan op basis van deze betekenissen beter worden ingeschat en worden besproken.

  Toon:

  Het voelen van pijn wordt in hoge mate beïnvloed door interpretaties die we maken over de betekenissen van deze pijn. Zo wordt de spierpijn die we na een uurtje intensief sporten voelen positief ervaren, omdat men daarvan denkt zich sterker en fitter voelen, maar de rugpijn die wordt gevoeld bij het moeten optillen vaak negatief omdat daarvan vaak wordt gedacht iets te moeten forceren.

  De betekenissen die aan pijn worden gegeven blijken niet altijd te kloppen en soms ook een succesvolle behandeling in de weg te staan. Betekenissen die worden gehecht aan pijn hebben volgens de literatuur te maken met de vragen

  • Wat heb ik?
  • Wat is de oorzaak?
  • Hoe lang gaat dit duren?,
  • Wat zijn de consequenties?
  • Hoe kan ik controle krijgen?

  De antwoorden op deze vragen bepalen in hoge mate het gedrag dat mensen met pijn vertonen. Gaan ze pijnstillers nemen? De huisarts of de fysiotherapeut bezoeken? Of kiezen ze ervoor om niks te doen en gewoon door te gaan met hun normale bezigheden.

  Kennis over de betekenissen die mensen aan hun pijn geven is van groot belang voor de fysiotherapeutische praktijk. Belemmerend en bevorderend gedrag kan op basis van deze betekenissen beter worden ingeschat en worden besproken. Vragen die binnen de literatuur over dit onderwerp nog open staan hebben te maken met de relatie tussen leeftijd en sociaal-culturele achtergrond en de wijze waarop mensen bovengenoemde vragen beantwoorden. Op basis van deze inzichten kunnen adviezen worden gegeven ten aanzien van de fysiotherapeutische hulpverlening aan mensen met pijnklachten.

  Promotieonderzoek

  Binnen dit project werkt Carla Bastemeijer aan haar promotieonderzoek.