Menu English

Kwaliteit van Verpleegkundige Overdracht

Transfer Intervention Procedure (TIP)
Publicatiedatum: 01 januari 2015

Onderzoek naar de kwaliteit van overdracht tussen verpleegkundigen en richting de cliënt bij het Erasmus MC.

Toon:

In samenwerking met het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een onderzoek gestart naar de kwaliteit van verpleegkundige overdracht, oftewel de Transfer Intervention Procedure (TIP). Er is gekeken naar de overdracht bij wisseling van de dienst, tussen afdelingen in het ziekenhuis en bij ontslag van de cliënt uit het ziekenhuis. Ook is er gekeken naar de manier van overdracht. Specifiek aandachtspunt was veiligheid en betrokkenheid van patiënten en/of naasten bij de overdracht. Dit onderzoek was onderdeel van een landelijk project van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) binnen het thema 'Verspilling in de Zorg'. 

Het onderzoek bestond uit literatuuronderzoek, observaties en aanvullende interviews. 

Verbinding met onderwijs

Tijdens het project hebben vijf studenten hbo-V van Hogeschool Rotterdam hun afstudeeronderzoek gedaan. In het schooljaar 2016-2017 hebben nog acht studenten hun afstudeeronderzoek gedaan over dit onderwerp. Hierbij is het onderzoek verbreed van alleen het Erasmus MC naar andere ziekenhuizen en thuiszorg in de regio Rotterdam. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen