Menu English

Bakerpraatjes

Op zoek naar het wetenschappelijk bewijs van de fabels over zwangerschap

Publicatiedatum: 01 januari 2016

Heb je als zwangere een puntige buik? Dan wordt het vast een jongetje! Heb je een ronde buik? Dan wordt het een meisje. Ze zijn op geen enkele wetenschap gebaseerd maar ze gaan al tijden mee; de bakerpraatjes.

Toon:

Introductie

In de praktijk worden verloskundigen soms geconfronteerd met vragen die berusten op deze ‘indianenverhalen’. Een baker was vroeger iemand met veel ervaring in het moederschap. Het waren vaak toegewijde vrouwen die gehecht waren aan oude, beproefde methodes. De baker was de rots, waaraan de onervaren jonge ouders zich konden vastklampen.

Veel bakerpraatjes zijn nooit onderzocht en dus niet onderbouwd met bewijs (evidence). Bij evidence-based care gaat het om het bevorderen van professioneel handelen in de zorg, waarbij de zorgverlener kwalitatief hoogwaardige zorg biedt, die gebaseerd is op de meest actuele, wetenschappelijke inzichten. In dit project hebben studenten van Hogeschool Rotterdam onderzoek gedaan naar deze bakerpraatjes.

Projectbeschrijving

Verloskundige praktijken leveren de (meest frequente) vragen die berusten op bakerpraatjes, gesteld door hun clientèle. Studenten hebben het onderzoek verricht binnen hun afstudeeropdracht door het doen van literatuur- en praktijkonderzoek. Ook historisch onderzoek maakte onderdeel uit van de opdracht.