Menu English

Doorstroomroutes vmbo-mbo-hbo

Sector Techniek en Groen
Publicatiedatum: 01 september 2017

Onderbouwen, ontwikkelen en evalueren van alternatieve leerroutes voor talentvolle vmbo/havo-leerlingen met een praktijkgerichte oriëntatie.

Toon:

De sectoren Techniek en Groen hebben momenteel samenwerkingsverbanden van vmbo-, mbo- en hbo-instellingen, programma's aanbieden voor talentvolle studenten met een praktijkgerichte oriëntatie. Deze praktijkgerichte routes vormen een goed alternatief voor de theoretisch ingestelde havo-route richting het hbo, omdat studenten in deze route versneld het vmbo-mbo-traject doorlopen. De programma’s worden aangeboden onder de namen Talentontwikkeling Techniek (TOT) door scholen in de regio Drechtsteden-Gorinchem en het Groene Lyceum (hGL) zoals verzorgd door Terra, in Noord-Nederland.

Het doel van dit project is het realiseren van een goed aansluitende (vmbo-mbo) en verdiepende (mbo-hbo) beroepsopleiding die jongeren motiveert en opleidt voor het beroepenveld, en waarin leerlingen optimale kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Daarbij gaat het naast cognitieve capaciteiten ook om praktische, persoonlijke en sociale vaardigheden die essentieel zijn voor beroepen op hbo-niveau. 

Tijdens dit project zal diepgaander inzicht verkregen moeten worden in de werkzame elementen van beide programma’s. Daarom zullen beide leertrajecten (de TOT-route en hGL) onderling en met een controlegroep worden vergeleken. De opbrengsten van het onderzoek worden gebruikt om deze programma’s verder te verbeteren. Daarnaast zullen de resultaten worden verspreid in het praktijkveld om ook daar voor verbetering en betere aansluiting te zorgen.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen