Menu
    English

    Traject leidinggevend coachen

    Eenjarig traject - 8 bijeenkomsten

    Je gaat nog meer leidinggeven vanuit hoge verwachtingen en je ondersteunt de implementatie van Didactisch Coachen in je opleiding.

    Het is wetenschappelijk al lang vastgesteld dat de kwaliteit van de interacties van invloed is op het functioneren van organisaties. In het onderwijs betekent dit de kwaliteit van interacties tussen medewerkers en leidinggevenden, en leidinggevenden onderling. Goed functionerende organisaties kenmerken zich door kwaliteit in interactie die zichtbaar 
    wordt in o.a. een procesgerichte feedback cultuur, waarin plaats is voor zowel positieve als negatieve specifieke feedback. 

    Leidinggevend coachen werkt op basis van de vertaling van wetenschappelijke uitgangspunten met betrekking tot leren en ontwikkelen naar de praktijk. Het is een combinatie van een fundamentele visie op groei (en als zodanig breed en krachtig) en een methode met hele concrete praktische handvatten. Heel concreet gaat het om het luisteren, 
    feedback geven, ook kritische feedback, en vragen stellen. 

    Het professionaliseringstraject Leidinggevend Coachen is praktisch ingericht. Dat betekent dat iedere deelnemer o.a. feedback krijgt op de eigen manier van communiceren, met behulp van op data gebaseerde feedback en video-intervisie. Het spreekt vanzelf dat we in de training dezelfde uitgangspunten hanteren als in de training Didactisch Coachen: deelnemers worden zich (meer) bewust van hun eigen talenten en de 
    manier waarop ze die in kunnen zetten om verder te bouwen aan hun coachende vaardigheden als leidinggevende.

    Opzet van het traject:

    Om een en ander te bewerkstelligen hebben we het traject zo opgezet dat er voldoende ruimte is voor enerzijds kennismaken met de achtergronden en de systematiek van Leidinggevend (Didactisch) Coachen, en anderzijds veel mogelijkheden biedt voor de vertaling naar de praktijk van deze aanpak. 
    Uitgangspunt is dat een actief diepgaand en meerjarig maatwerkproces op gang gebracht wordt en dat de onderstaande opzet slechts de eerste stappen in dit proces beschrijven.

    Het traject bestaat in totaal uit 8 bijeenkomsten, met alle leden van de schoolleiding. Niet alle bijeenkomsten zijn met alle deelnemers tegelijk.

    Opzet van het eenjarig traject

    Bijeenkomst 1: Startbijeenkomst Inleiding Leidinggevend Coachen

    Video-opnames maken en versturen aan de trainer

    Bijeenkomst 2: Individueel feedbackgesprek met beeld

    Ongeveer 40 minuten per persoon 

    Bijeenkomst 3: Video-intervisie in subgroepen van max. 6 deelnemers

    Bijeenkomst 4: Trainingsbijeenkomst De visie van de school en het lesbezoek

    Bijeenkomst 5: Video-intervisie: het (leerbevorderende) feedbackgesprek n.a.v. het lesbezoek

    Bijeenkomst 6: Trainingsbijeenkomst Confronteren en coachen

    Bijeenkomst 7: Video-intervisie in subgroepen van max. 6 deelnemers n.a.v. Confronteren en coachen

    Video-opnames maken en versturen aan de trainer ten behoeve van voortgangsmeting en feedbackgesprek

    Bijeenkomst 8: Afronding van het traject met gezamenlijke slotbijeenkomst