Menu
  English

  Met vaders voor zonen

  Optimaliseren van samenwerking met vaders van zonen in de ambulante hulpverlening in grootstedelijke context

  Publicatiedatum: 01 september 2017

  De betrokkenheid van vaders bij de hulpverlening aan hun kinderen vergroot de kans op positieve resultaten van de hulpverlening en op het behoud van die resultaten op lange termijn. Drempels aan zowel de kant van de hulpverleners als van de vaders beperken echter vaak de samenwerking.

  Toon:

  Projectbeschrijving

  Ambulante hulpverleners onderschatten vaak de betrokkenheid van vaders en zien hen minder als hulpbron dan moeders. Vaders van hun kant zijn vaak terughoudend vanuit bijvoorbeeld de angst om aangevallen te worden in hun autoriteit of om minder positief bejegend te worden dan de moeder.

  In dit promotieonderzoek worden nieuwe werkvormen ontwikkeld die de samenwerking van hulpverleners met vaders bevorderen. Daarmee kunnen vaders bijdragen aan het bevorderen van het hulpverleningsproces van de zoon.

  De onderzoeksvraag luidt: 'Hoe kunnen ambulante hulpverleners in een grootstedelijke context vaders zodanig betrekken bij de hulpverlening aan hun zonen, dat de vaders beter in staat zijn een positieve bijdrage te leveren aan het hulpverleningsproces?'

  In een eerste fase verkent dit onderzoek de betrokkenheid van vaders bij de hulpverlening aan hun zonen in Rotterdam en omgeving. Vervolgens worden nieuwe werkvormen ontwikkeld, in de praktijk uitgeprobeerd en bijgesteld.

  Universiteit: Vrije Universiteit Brussel
  Promotor: Prof. Dr. Johan Vanderfaeillie

  Verbinding met het onderwijs

  Elk jaar doen enkele studenten van het Instituut Sociale Opleidingen (ISO) van Hogeschool Rotterdam afstudeeronderzoek op het thema van dit promotieonderzoek. Deze studenten ontwikkelen een vraagstelling voor hun eigen afstudeeronderzoek die aansluit bij het promotieonderzoek. Bedoeling is om ook studenten van andere instituten te betrekken bij het promotieonderzoek met het oog op bijvoorbeeld de technische uitwerking of de vormgeving van de beoogde werkvormen.