Menu
  English

  Open Hiring in Nederland

  Haalbaarheidsonderzoek

  Publicatiedatum: 01 mei 2017

  Onderzoek naar de haalbaarheid van het concept open hiring in Nederland.

  Toon:

  Inleiding

  De in de VS gevestigde Greyston Bakery wil haar activiteiten uitbreiden naar Europa en heeft in eerste instantie Nederland uitgekozen als vestigingsland. Het bedrijf heeft als motto: “we don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people”. Om dit motto waar te maken hanteert Greyston een open hiring model. Indien het open hiring model in Nederland succesvol blijkt, heeft Greyston de ambitie om dit ook in andere Europese landen te gaan introduceren.

  Open hiring model

  Het open hiring model van Greyston houdt in het kort in, dat iedereen in aanmerking komt voor een baan. Ongeacht diploma’s, ervaring en belemmeringen. Om dit te bereiken wordt geen klassiek sollicitatieproces toegepast maar kunnen mensen zichzelf op een wachtlijst laten zetten. Diegene die wordt opgeroepen gaat aan de slag zonder uitwisseling van gegevens als arbeidsverleden en opleiding. Als beide partijen na een paar weken tevreden zijn, worden deze gegevens alsnog uitgewisseld.

  Om er voor te zorgen dat mensen in een kwetsbare positie ook kunnen (blijven) werken wordt, wanneer mensen bij Greyston beginnen met werken, er alles aan gedaan om hier een succes van te maken. Door ontwikkeling van werkgerelateerde vaardigheden, maar ook door het aanpakken van mogelijke andere problemen die mensen in hun leven kunnen ervaren en het opbouwen van een netwerk.

  Projectbeschrijving

  De Start foundation heeft dit onderzoek geïnitieerd. De uitvoering lag bij verschillende hogescholen. De centrale vraag van dit haalbaarheidsonderzoek was Hoe kan het open hiring model in Nederland worden geïntroduceerd?

  Het onderzoek bestond uit drie stappen

  1. Een beschrijving en SWOT-analyse van het open hiring proces en huidige werkwijze van Greyston in de VS. Hiervoor worden diverse expertmeetings en een bedrijfsbezoek georganiseerd.
  2. Onderzoek naar de overdraagbaarheid hiervan naar Nederland. In deze stap zal nog een expertmeeting worden gehouden. Ook worden er interviews afgenomen. Dit zal resulteren in een plan van aanpak voor de volgende fase.
  3. Het formuleren van criteria voor het uitvoeren van een pilot met het open hiring model bij één of meerdere bedrijven in Nederland. De planning hiervoor hangt af van de resultaten uit stap 1 en 2.