Menu English

Doelmatigheid van TENS-therapie bij subacute lumbosacrale radiculaire pijn (≤ 6 maanden) in vergelijking met een transforaminale epidurale injectie

Publicatie van Kenniscentrum Zorginnovatie
J.H. Groenewoud, E.E. Vegt, K.D. Meijers-Verhoeven | Artikel | Publicatiedatum: 01 januari 2015
Introductie Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS) kan een bijdrage leveren aan de behandeling van lumbosacrale radiculaire pijn (LRP) maar wordt wegens onvoldoende evidence niet als standaard geadviseerd. Doel Vergelijken van het effect van TENS-behandeling met een transforaminale epidurale injectie (wortelblokkade) bij subacute LRP (≤ zes maanden). Methode In een observationele pilotstudie onderging de interventiegroep (n=12) zes weken lang TENS-therapie en de controlegroep (n=15) een eenmalige wortelblokkade met steroïden. Pijnintensiteit en dagelijkse beperkingen werden gemeten met respectievelijk: de numeric rating scale (NRS) en de Roland Disability Questionnaire (RDQ). Het analgeticagebruik werd op basis van de pijnanamnese beoordeeld. Resultaten Na zes weken was de NRS-score in beide behandelgroepen afgenomen. Lumbaal na TENS met 2.7 punten, (p=,008) en na wortelblokkade met 1.4 (p=,072). Radiculair na TENS met 2.9 punten (p=,004) en na wortelblokkade met 1.2 (p=,191). De score op de RDQ daalde in beide behandelgroepen met 3.5 punten (TENS: p=,028, wortelblokkade: ,016). Het analgeticagebruik is na TENS bij 58% van de deelnemers verminderd en na wortelblokkade bij 67%. Conclusie TENS-therapie lijkt na zes weken minstens zo effectief bij subacute LRP als een wortelblokkade. Analgeticareductie lijkt na wortelblokkade evidenter dan na TENS-therapie. Een grootschaliger, gerandomiseerde trial is nodig om dit resultaat te staven.

Auteur(s) - verbonden aan Hogeschool Rotterdam

Betrokken bij deze publicatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen