Menu English

Digitalisering en dynamiek : over de consequenties van de digitale revolutie voor de media-industrie, in het bijzonder de uitgeverij

Publicatie van Kenniscentrum Creating 010
P.W.M. Rutten | Boek | Publicatiedatum: 15 februari 2007
Informatie en communicatietechnologie zorgen steevast voor diepgaande maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Dat was het geval bij de introductie van de boekdrukkunst; dat geldt ook voor de opkomst van digitale technologie. In deze oratie worden de ontwikkelingen in informatie- en communicatietechnologie in de bredere discussie over de wijze waarop technologie en samenleving zich tot elkaar verhouden geplaatst. Ondanks de oorsprong van technologische ontwikkeling in maatschappij en menselijk handelen gaat van technologie een vormende kracht op de samenleving die door diezelfde samenleving moeilijk beheerst kan worden. De auteur bespreekt actuele ontwikkelingen in het domein van informatie en media, meer in het bijzonder de ontwikkeling van de uitgeverij en het boek in het digitale tijdperk. In zijn ogen is het lot van het traditionele boek nog lang niet bezegeld. Toch is de technologische vooruitgang ook op dit terrein niet te stuiten en heeft de digitale file het gedrukte woord in sommige domeinen van de uitgeverswereld al verdrongen. De auteur voorziet dat het gedrukte boek door digitalisering niet volledig verdwijnt, zijn rol zal veranderen. Een van de lessen die de boekenindustrie van de muziekindustrie kan leren is dat het onverwachte partijen de doorslag kunnen geven in een innovatietraject. Google Books zou zich kunnen ontwikkelen tot de iTunes van de boekenbranche.

Auteur(s) - verbonden aan Hogeschool Rotterdam

Betrokken bij deze publicatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen