Menu
  English

  SOApp

  Predictieregel voor chlamydiainfecties

  Publicatiedatum: 14 augustus 2015

  Onderzoekers van de GGD Rotterdam en het Erasmus MC hebben een predictieregel ontwikkeld voor het selectief screenen van mensen op chlamydiainfectie.

  Ook heeft Erasmus MC onderzoek gedaan naar het effect van het jaarlijks screenen op Chlamydia. Hierbij is gebruik gemaakt van data uit een eerdere studie en een simulatiemodel waarmee de verspreiding van een soa (seksueel overdraagbare aandoening) in een seksueel netwerk kan worden gesimuleerd. Op basis van deze gegevens ontwikkelen wij de soapp applicatie, die de gebruiker de mogelijkheid geeft om zijn/haar risico op het oplopen van een chlamydia-infectie in te schatten.

  SOApp

  Wij gaan de verspreiding van Chlamydia onder de bevolking van Rotterdam simuleren met het simulatiemodel stdsim van de afdeling mgz, Erasmus mc. Vervolgens slaan we de gegevens van de gesimuleerde individuen, inclusief hun attributen (geslacht, leeftijd, aantal huidige en recente seksuele partners, soa status, condoomgebruik) op in een database.

  De eindgebruiker kan met de soapp zijn/haar risico op Chlamydiainfectie (zowel op dit moment als in de nabije toekomst) inschatten door het eigen profiel te matchen met de profielen van gesimuleerde individuen in de database.

  Onderzoeksvragen

  • Is het mogelijk om een betrouwbaar beeld te krijgen van het eigen risico op Chlamydia-infectie door het eigen profiel te vergelijken met de profielen van gesimuleerde individuen?
  • Voegt deze manier van het voorspellen van het eigen risico iets toe aan bestaande predictieregels?
  • Mits betrouwbare risico-inschattingen kunnen worden gedaan, zou deze manier van het zelf inschatten van het eigen risico een rol kunnen spelen bij voorlichtingscampagnes voor de preventie van de verspreiding van soa?

  Praktische vragen

  • Welke technieken kunnen worden gebruikt om het eigen risicoprofiel te matchen met dat van individuen in de database?
  • Hoe wordt een en ander gevisualiseerd? Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de visualisatie van een netwerk, inclusief de eigen positie (centrality) en visualisatie van betrouwbaarheidsinterval van de voorspelling.

  Literatuur

  • H.M.Götz, J.E.A.M. van Bergen, I.K. Veldhuijzen, J. Broer, C.J.P.A. Hoebe, J.H.
  • Richardus. A prediction rule for selective screening of Chlamydia trachomatis infection. SexTransm Infect 2005;81:1 24-30 doi:10.1136/ sti.2004.010181
  • Catharina P. B. van der Ploeg, Carina Van Vliet, Sake J. De Vlas, Jeckoniah O. Ndinya-Achola, Lieve Fransen, Gerrit J. Van Oortmarssen and J. Dik F. Habbema. STDSIM: A Microsimulation Model for Decision Support in STD Control. Interfaces May/June 1998 28:84-100