Menu Zoeken English

Noodnummer OPEN

Over bezuinigingen in de kunstsector
Publicatiedatum: 14 augustus 2015

In de zomer publiceerde de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR) een noodnummer van haar tijdschrift "OPEN" over de bezuinigingen in de kunstsector (die ook tot een stop van de subsidie voor SKOR leidden).

Dit noodnummer werd ook als bijlage van de Groene Amsterdammer gedistribueerd. De lector Communication in a Digital Age participeerde met een kritisch artikel over het Nederlandse creatieve industriebeleid.

Lector Florian Cramer en de andere auteurs werden uitgenodigd om vanuit hun visie als media- en designonderzoekers kritisch over het nieuwe cultuurbeleid van de Nederlandse overheid te schrijven. Het artikel van Florian Cramer, ‘De fictie van de creatieve economie’, zoomde in op het topsectorenbeleid creatieve industrie, volgens hem een onscherp, deels willekeurig gedefinieerde sector. Met het benoemen van de creatieve industrie tot een van de economische topsectoren worden oude problemen zoals de definitie van (bijvoorbeeld) kunst en niet-kunst niet opgelost, en wordt op centralistische manier een beleid voor de sector gemaakt.

De overige auteurs van het Noodnummer van OPEN waren:

  • Sven Lütticken, Merijn Oudenampsen, Willem Schinkel, Zihni Özdil, Willem de Rooij, Joke Robaard, Wendelien van Oldenborgh, Arnoud Holleman & Gert Jan Kocken, Chris Keulemans, Dirk van Weelden, Eric Kluitenberg, Josephine Bosma, Marc Schuilenburg, Pascal Gielen, Luuk Boelens, Samuel Vriezen, Jonas Staal, Lotte Haagsma, Matthijs de Bruijne, Jeremiah Day & Can Altay, Margreet Fogteloo, Steven ten Thije, Bik van der Pol, Charles Esche, Hugo Priemus, Lidwien van de Ven, Grahame Lock, Robin Brouwer en kunstenaarsduo Foundland.
  • Merijn Oudenampsen, socioloog aan de Universiteit Tilburg, was de redacteur, Jorinde Seijdel de hoofdredacteur.

Een openbare presentatie van het Noodnummer van open vond plaats op 23 september 2011 in Het Poortgebouw in Amsterdam-Noord. Een debat maakte deel uit van de bijeenkomst.

Het noodnummer van open is vervolgens als lesmateriaal gebruikt in het onderwijs van de opleiding autonoom beeldende kunst en het honoursonderwijs van de Willem de Kooning Academie. In oktober 2011 nodigde de masteropleiding autonome kunst van het Dutch Art Institute (ArtEZ Arnhem) Florian Cramer uit als gastlector voor een meerdaags programma over hedendaagse manieren van schrijven, lezen en publiceren in de kunsten.

Een ander gevolg van de samenwerking met SKOR was de deelname van Florian Cramer en Jan van Heemst aan de expert meeting Elektronisch Publiceren in de Kunsten, die in september 2011 werd gehouden.

Naast Florian en Jan waren de volgende sprekers uitgenodigd:

  • Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), Dimitri Nieuwenhuizen (multidisciplinair grafisch ontwerper lust), Geert Lovink (mediatheoricus en internetcriticus, directeur Instituut voor Netwerkcultuur, Hogeschool van Amsterdam), Joost Kircz (kra Publishing Research, lector E-Publishing, Hogeschool van Amsterdam), Niels Schrader, (grafisch vormgever Mind Design), Yannick Bouillis (directeur OffprintProjects), Delphine Bedel, (fotograaf, curator, uitgever en directeur Monospace Press en Amsterdam Art/Book Fair) en Annet Dekker (tentoonstellingsmaker en onderzoeker op het gebied van nieuwe media en kunst).

Meer informatie

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen