Menu
    English

    Compose 3.0

    Onze huidige tijd wordt gekenmerkt door een aantal gelijktijdige transities. Voorbeelden hiervan zijn globalisering, digitalisering, flexibiliteit van de arbeidsmarkt, verstedelijking, pandemische paraatheid en, uiterst belangrijk voor dit voorstel, de transitie naar duurzaam transport. In dit projectvoorstel, genaamd Compose 3.0, onderzoeken we hoe menselijk gedrag invloed heeft op enkele van de belangrijkste transities in het logistieke systeem van vandaag. Door middel van panelexperimenten proberen we te begrijpen hoe menselijk gedrag, gewoonten, voorkeuren en motivatie de snelheid van transities beïnvloeden en hoe mogelijke negatieve houdingen van mensen kunnen worden omgezet in actie.

    Beschrijving

    Belang van het onderzoek en relatie met overheidsbeleid

    We verwachten dat door een beter begrip van de motivaties van besluitvormers in de logistiek de slaagkans van samenwerkingsinitiatieven kan worden vergroot. (Horizontale) samenwerking met een beperkt aantal bedrijven is een goede eerste stap, maar uiteindelijk gaat het erom hoe het logistieke systeem als geheel kan worden bewogen in een richting die maatschappelijk wenselijk is en in lijn ligt met de doelstellingen die de overheid heeft gesteld. In Compose 3.0 willen we de stap zetten van het optimaliseren van samenwerking tussen een afgebakende groep logistieke bedrijven naar het begrijpen en sturen van de transitie van het gehele logistieke systeem richting innovatieve, schone en winstgevende logistieke netwerken.

    Consortium

    Ons consortium bestaat uit Hogeschool Rotterdam, Tilburg University, evofenedex en Smart Freight Centre. Het merendeel van het onderzoek zal worden uitgevoerd door het team van Tilburg University via twee promotietrajecten bij de afdelingen Econometrie en Operations Research en Sociale Psychologie. Daarnaast zal Hogeschool Rotterdam educatief materiaal ontwikkelen en met evofenedex en Smart Freight Centre hebben we twee sterke organisaties in ons consortium die toegang bieden tot een grote groep logistieke bedrijven. Bovendien was evofenedex mede-oprichter van Compose 1.0 en beschikt over veel praktische kennis op dit gebied.

    Activiteiten en werkpakketten

    Het project loopt over een periode van drie jaar (oktober 2022 - september 2025) en is georganiseerd rond de volgende zes werkpakketten:

    1. Onderzoek naar speltheorie

    2. Onderzoek naar sociale psychologie

    3. Bedrijfsprojecten

    4. Experimenten

    5. Kennisdeling

    6. Projectmanagement

    Innovatie en verwachte resultaten

    In Compose 3.0 verkrijgen we inzichten door middel van sociale psychologie en speltheorie om panelexperimenten uit te voeren rond logistieke samenwerking. Hiervoor maken we gebruik van het CentERdata LISS-panel. Voor Hogeschool Rotterdam en Tilburg University ligt de unieke waarde van het project in de multidisciplinaire opzet. Voor de zakelijke partners zijn de belangrijkste resultaten van een andere aard. Op basis van inzichten uit het onderzoek en de resultaten van de MSc-projecten krijgen zij een beter inzicht in bijvoorbeeld verandermanagement, het versterken van de positie van de duurzaamheidsfunctionaris binnen een bedrijf, de invloed van risico-aversie van mensen en bedrijven, de rol van persoonlijkheden van besluitvormers in bedrijven, ketenverantwoordelijkheid voor de totale uitstoot van een economische activiteit, enzovoort.

    Valorisatie en implementatiestrategie

    De twee zakelijke partners, evofenedex en Smart Freight Centre, staan centraal in de valorisatie- en implementatiestrategie van Compose 3.0. Enerzijds vindt dit plaats via concrete projecten voor hun klanten en leden op het gebied van de transitie naar duurzaam transport, anderzijds via training en communicatie naar hun uitgebreide netwerk van bedrijven in Nederland en Europa. Beide organisaties zijn van uitstekende waarde om de in het project ontwikkelde kennis uiteindelijk toe te passen op een veel bredere groep bedrijven dan realistisch gezien in een projectconsortium kan worden opgenomen.