Menu English

CILOlab

Toon:

Er is een grote urgentie om duurzame en effici├źnte oplossingen voor stadslogistiek te versnellen, omdat er vanuit het Klimaatakkoord in 2025 in 30 tot 40 grotere gemeentes zero-emissiezones voor stadslogistiek moeten zijn ingevoerd.

CILOLAB (City Logistics Living Lab) is een Living Lab voor duurzame stadslogistiek. Logistiek dienstverleners, hubexploitanten, gemeenten en kennisinstellingen werken in een vijfjarig programma samen om stadslogistieke oplossingen te ontwikkelen en te implementeren om zo zero-emissie alternatieven voor alle stakeholders te bieden in onder andere Amsterdam, Delft, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.
Concreet betekent dit dat alle partners van CILOLAB data leveren, waarmee de onderzoekers inzicht krijgen in wat er in de stadslogistiek in verschillende steden gebeurd. Uiteindelijk is het de bedoeling om inzicht te krijgen op welke locatie welke oplossingen voor welke branches zouden kunnen werken, en wat daarvoor de marktpotentie is. En ook: hoe vertaalbaar is een oplossingsrichting naar een andere locatie en wat is de potentie ervan voor een bepaalde stad?

Hogeschool Rotterdam doet mee aan dit project met een onderzoek in Merwe-Vierhavens (M4H). Dit gebied huisvest een mix van actieve transport- en overslagbedrijven, startende bedrijven, thuisbasis van artiestenbureaus, winkels en evenementenlocaties. Met de komst van woningen en andere grootstedelijke voorzieningen wordt deze mix steeds meer divers. Hierdoor kent dit gebied een grote diversiteit aan vervoersactiviteiten en is daarom een uitgelezen gebied om een dergelijk onderzoek te doen.
Hogeschool Rotterdam, gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen de mogelijkheid onderzoeken om kleine logistieke knooppunten (hubs) in het gebied in te zetten die primair bedoeld zijn voor het optimaliseren van de last-mile. Er wordt ook onderzocht of deze hubs multifunctioneel gebruikt kunnen worden voor de bewegingen van zwaar transport in dit gebied.

Looptijd
De looptijd van dit project is vijf jaar. De startdatum is 1 september 2019 en de einddatum 31 augustus 2024.

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen