Menu English

Warmtepompen in industrie

Publicatiedatum: 17 oktober 2018

In diverse rapporten wordt gesproken van vele megatonnen CO2 emissie-reductie in de industrie door de inzet van warmtepompen (WP).

Toon:

De hoeveelheid warmte die nodig is in een proces kan sterk verminderd worden door warmte optimaal te hergebruiken. Bedrijven hebben over het algemeen het besparingsprotentieel voor warmtewisselaars grotendeels gerealiseerd. Het potentieel voor warmtepompen en de manier waarop de warmtepompen geïntegreerd moeten worden in het proces om maximaal energie te kunnen besparen is meestal niet bekend.

Dat is mogelijk op twee methoden:

1. door warmte- en koudevraag in een fabriek optimaal aan elkaar te koppelen, daar is in de jaren 1990 al een zeer geschikte methodologie voor ontwikkeld, de pinch analyse

2. door warmte die over is op een lagere temperatuur geschikt te maken voor gebruik op een hogere temperatuur. Hiervoor is een hele range aan warmtepompen ontwikkeld. Voor bepaling waar de warmte over is en waar hij het beste ingezet kan worden kan de eerder genoemde pinch technologie ingezet worden samen met exergie analyse.

Voor het bepalen van de optimale warmtepomp configuratie wordt nog volop onderzoek verricht waar door onze promovendus Brendon de Raad een bijdrage geleverd wordt.

Looptijd

juni 2018 - juni 2019

 

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen