Menu English

Nudging for Better Performance

Invloed van omgeving op beslissingen
Publicatiedatum: 01 januari 2013

Nudges zijn onbewuste prikkels die gedrag positief kunnen beïnvloeden. In dit project wordt door middel experimenten het effect van nudges onderzocht. Het project heeft onder meer het effect van nudges aangetoond op studieprestaties en enquêterespons.

Toon:

Subtiele interventies (nudges) in de omgeving van mensen kunnen hen verleiden om goede beslissingen te nemen. Binnen dit project zijn in verschillende omgevingen nudges ontwikkeld en getoetst op effectiviteit. 

Nudging the student

Een onderdeel is ‘Nudging the student’ waarin diverse subtiele interventies getoetst zijn in de onderwijsomgeving van Hogeschool Rotterdam. Eind 2017 zal een studie over het effect van nudges bij studiesucces worden afgerond.

Momenteel wordt samengewerkt met de gemeente Rotterdam, om ambtenaren efficiënter te laten werken.

Nudging voor diabetici

Momenteel wordt samengewerkt met Kenniscentrum Zorginnovatie om nudges te ontwerpen die diabetespatiënten helpen hun levensstijl te verbeteren. Vanuit de minor Zorgtechnologie vindt ontwerpgericht onderzoek plaats en worden prototypes gebouwd. 

Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt hard. Als hier niks aan gedaan wordt blijft dat aantal ook stijgen. Dit aantal kan worden verminderd door nudging: positieve (onbewuste) stimulatie op weg naar een gezondere levensstijl. In 2016 zijn twee nudges verder uitgewerkt op basis van onderzoek in 2015, beide op basis van literatuurstudie, enquêtes en gebruikerstests:

  • Supermarkt app: er is een app ontworpen die mensen laat focussen op wat ze echt nodig hebben. De app bevat een looproute langs de producten die je nodig hebt, gezonde recepten en een glycemische index
  • Slim eetbord: er zijn verschillende borden ontworpen en getest. Het eindmodel heeft een bol oppervlak, geen omringende rand en laat de gebruiker onbewust minder eten doordat het volume meer lijkt en door aantrekkelijke presentatie. 
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen