Menu
    English

    Een duurzame bezoekerseconomie voor en met Feijenoord

    Hoe zorgen we ervoor dat de bezoekerseconomie bijdraagt aan brede welvaart in een wijk als Feijenoord? En hoe geven we bewoners daarin een centrale rol? Binnen het KIEM-project onderzoeken bewoners, ondernemers, woningcorporaties en de gemeente Rotterdam samen met Hogeschool Rotterdam welke waarden, zorgen en kansen belangrijk zijn voor een bezoekerseconomie die niet alleen bezoekers aantrekt, maar ook de leefkwaliteit in de wijk versterkt.

    Hoe gaat het met het project?

    We zitten inmiddels halverwege het éénjarige KIEM-project. In dit project onderzoeken wij een nieuwe aanpak, waarbij stakeholders met conflicterende perspectieven samen worden gebracht om een strategische visie te vormen. Wij ontwikkelen een participatieve scenariomethode, gericht op inclusieve participatie en co-design, om belangen, veronderstellingen en kansen in kaart te brengen, met als focus de wijk Feijenoord in Rotterdam. Dit stappenplan moet tot een breed gedragen kader voor een duurzame bezoekerseconomie in de wijk leiden. De aanpak is echter ook toepasbaar in andere multi-stakeholder situaties zoals bedrijventerreinen. 

    De afgelopen maanden hebben wij vier bijeenkomsten georganiseerd waarin vertegenwoordigers van de verschillende groepen samenkwamen - bewoners, woningcoöperaties, ondernemers en gemeente. Deze sessies leverden inzichten op over de mogelijkheden en knelpunten in de wijk Feijenoord. Zo kwam onder andere de gespannen relatie en het gebrek aan vertrouwen tussen bewoners en de gemeente naar voren. Tegelijkertijd zagen wij ook positieve signalen en kansen om de bezoekerseconomie in de wijk te versterken, op een manier die zowel bijdraagt aan de wijk als aansluit op de wensen van bewoners.

    Wat zijn de voorlopige resultaten?
    Tijdens de bijeenkomsten hebben we gebruikgemaakt van het instrument Vision Building. Daarmee brachten wij per stakeholdergroep de hoop en ambitie, uitdagingen, benodigde hulpmiddelen en toekomstvisie in kaart. Hoewel de perspectieven soms verschillen, zijn er ook duidelijke gemeenschappelijke delers. Zo worden ambities gedeeld op het gebied van:

    • het behouden van het unieke karakter van de wijk, 
    • het benutten van kennis en talent, 
    • het creëren van voordelen voor bewoners, 
    • het vergroenen van de wijk, 
    • en het stimuleren van creativiteit.

    Waar werken wij naartoe?
    Het doel van het project is het ontwikkelen en toetsen van een aanpak die conflicterende stakeholders op den duur kan samenbrengen, om stapsgewijs tot een gezamenlijke strategische visie te komen. De bezoekerseconomie in Feijenoord fungeert hierin als casus, maar het beoogde resultaat is dus veel breder toepasbaar.

    De methode die wij ontwikkelen rust op drie pijlers:

    1. Het verhelderen en verankeren van gedeelde waarden
    2. Het opbouwen van een vitale coalitie met draagvlak, wederkerigheid en eigenaarschap
    3. Het gezamenlijk werken aan een duurzame ontwikkeling, gedragen door effectieve communicatie en strategie

    Wat staat er op de planning?
    In september organiseren wij een nieuwe vervolgbijeenkomst, waarbij opnieuw stakeholders worden uitgenodigd voor het vervolg.

    We zetten ons in voor een toekomst waarin Feijenoord bloeit. Met en voor de wijk.

    Inloggen