Menu English

Succesvol zorgtechnologie implementeren

Nieuw onderzoek: Toepassing van de Health Technology Assessment op zorginnovaties
17 januari 2023

Jan Pons, senior onderzoeker, met een ruime ervaring met de implementatie en opschaling van e-health oplossingen gaat samen met docenten, onderzoekers én studenten aan de slag om een implementatiecanvas te ontwikkelen met hulpmiddelen en instrumenten waarmee het inzetten van zorginnovaties weloverwogen en onderbouwd kan plaatsvinden.

’Tot wel 70% van de implementaties van zorgtechnologie mislukken. De belangrijkste reden lijkt zijn dat in het gehele proces niet alle belanghebbende voldoende gehoord zijn over de waarden die zij toekennen aan een vernieuwing. Het implementatiecanvas moet helpen om dat te voorkomen.'’

Jan Pons

De basis onder het onderzoek en de ontwikkeling is de Health Technology Assessment (HTA). 

Health Technology Assessment is een multidisciplinaire vorm van beleidsanalyse die de medische, sociale, ethische en economische implicaties bestudeert van ontwikkeling, verspreiding en gebruik van innovaties in de zorg. HTA behelst een systematische evaluatie van eigenschappen en effecten van zorginnovaties, zich richtend op zowel de directe en bedoelde als op de indirecte en onbedoelde effecten van deze innovaties, met als doel om te komen tot geïnformeerde en gedegen besluitvorming. 

 

Naast het onderzoek worden de modellen getoetst aan praktijkcasussen. De eerste praktijkcasus is de Digitale Dagbesteding van Aafje die, gefinancierd door de gemeente Rotterdam, samen met de Lelie zorggroep, Dock en Gro-up, onderzoekt op welke manier de digitale dagbesteding bijdraagt aan een verminderde instroom naar de wmo.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen