Menu English

Lizette Littel-Baetens

Docent-onderzoeker

Lizette Littel-Baetens werkt bij Kenniscentrum Zorginnovatie als actieonderzoeker bij het door ZonMw gesubsidieerde project Samen Optrekken. Hiervoor was zij actieonderzoeker bij het onderzoek Linking-Zin.

Lizette werkt sinds 2018 bij Hogeschool Rotterdam voor de opleiding Verpleegkunde. Zij is studieloopbaancoach en docent in de vakken reflectieve casestudy, professionele communicatie en een leven lang leren, waarin de student zich kan voorbereiden op het werkveld en een professionele beroepshouding kan ontwikkelen.

Daarin neemt zij ervaring mee vanuit haar eigen werk als verpleegkundige. In 1976 is Lizette gestart met de in service opleiding bij het Dr. Noletziekenhuis te Schiedam. De interesse in de ander en waarom de een struikelt over een grasspriet en de ander de Himalaya kan beklimmen, leidde haar naar steeds weer andere velden van de gezondheidszorg en verdere scholingen. Zoals neurologie Intensive Care, dagverpleging revalidatie in het verpleeghuis, avond-/nachthoofd in het verpleeghuis, de wijkverpleging dagbehandeling in het algemene ziekenhuis en psychiatrie. Naast de directe werkzaamheden bij de patiënt vervulde zij leidinggevende posities.

In 2009 heeft zij alle ervaringen vanuit de praktijk ingezet in de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ en als behandelaar in de psychiatrie werkzaam geweest tot aan 2019. Gedurende deze opleiding heeft zij als verpleegkundig onderzoeker meegewerkt aan het onderzoek van Gabrielle Verbeek: Tijd voor zorg, zorg voor tijd. Haar meesterproef stond in het teken van de veranderingen in de langdurige ouderenpsychiatrie. Jaren ‘woonden/verbleven’ mensen in het psychiatrische ziekenhuis en eindelijk kwam voor hen de overgang naar wonen met zorg. Kenmerkende uitspraak van een van de bewoners: ‘ik heb nooit de kans gehad om in de maatschappij te wonen. Eindelijk kan ik mijn eigen plek inrichten en heb ik een deurbel’. In focusgroepen hebben de bewoners hun ideeën kunnen verwoorden over hun toekomstige wijze van wonen (Van verblijf naar wonen, zie samenvatting) Onlangs heeft Lizette de opleiding tot yogadocent Integrale Yoga behaald en geeft nu ook yogales. Dit sluit goed aan bij haar visie van integrale zorg en positieve gezondheid.

Project(en)

Van Lizette Littel-Baetens