Menu English

Tiwánee van der Horst

Tiwánee van der Horst vervult sinds 2022 de functie onderzoeker voor de onderzoeksgroepen Artificial Intelligence & Society en Cybersocial Design.

Tiwánee van der Horst is onderzoeker bij het Kenniscentrum Creating 010 voor de onderzoeksgroepen Artificial Intelligence & Society en Cybersocial Design. Ze richt zich op verantwoordelijk toegepaste kunstmatige intelligentie binnen verschillende sectoren, van business tot food.

Voor haar onderzoek zet Tiwánee zowel theoretisch filosofische denkmethodes in als praktisch artistiek onderzoek. In de alsmaar digitaliserende wereld onderzoekt ze hoe technologie toegepast kan worden ten gunste van het welzijn van de mens en van de aarde in haar geheel.  Ze vraagt zich af hoe we de soms onzichtbare relatie tussen technologie, macht, kapitalisme en ethiek beter kunnen begrijpen door deze fysiek te maken. Vanuit speculatieve scenario’s werkt ze toe naar tastbare (kunst-) objecten die de complexe gesprekken tussen het onderwijs, bedrijfsleven, overheden en de wetenschap kunnen ondersteunen.

Tiwánee is opgeleid als architect aan de TU Delft, waar ze zich voor haar afstudeerproject in 2016 liet inspireren door de beeldende kunst. Ze maakte de analogie tussen architectuur en schilderkunst en zette gerecycled plastic in als 3D-verf. Zo bedacht ze een concept om 3D-printen op een intuïtieve manier in te zetten als bouw- en ontwerptool. Na haar studie ontwikkelde ze een analoge 3D-schildermachine genaamd Ana waarmee ze sculpturen maakt voor de buitenruimte.

Sinds 2018 werkt ze als gastdocent op de TU Delft Bouwkunde voor de minor Archineering waar ze het creatieve proces van studenten begeleidt door middel van spel en experiment met fysieke materialen en ambachtelijke machines. Eerder begeleidde ze afstudeerstudenten van Industrieel Ontwerpen, binnen de master Integrated Product Design, bij het ontwikkelen van prototypes. Daarnaast werkte ze als concept ontwikkelaar bij Waag.

Publicatie(s)

Van Tiwánee van der Horst
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen