Anja is sinds 1 januari 2021 actief binnen Kenniscentrum Creating 010.
Digitalisering en een extractieve economie hebben ertoe geleidt dat maatschappelijke uitdagingen complexer worden. Alles lijkt met alles verbonden en bestaande instituten en disciplines moeten samenwerken om deze uitdagingen aan te gaan. Bovendien moet er rekening worden gehouden met behoeften van mensen en de natuur, en met de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Ontwerpen in en voor deze nieuwe multi-stakeholder netwerken is complex, maar kan enorm veel toevoegen aan de maatschappelijke veerkracht. Ontwerpers kunnen namelijk als geen ander uiteenlopende partijen bij elkaar brengen, concrete visies bieden voor mogelijke toekomsten, en verbindende ontwerpen testen in de praktijk. Cybersocial design is “social design”, maar dan gericht op het duiden van digitale toekomsten en het ontwerpen van digitale toepassingen. Het lectoraat doet onderzoek samen met opleidingen en ontwerpbureaus om nieuwe ontwerp capaciteiten te ontsluiten en overheden en bedrijven te ondersteunen bij hun transities naar meer duurzaamheid en inclusiviteit.
Anja is tevens Associate lector bij het kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool, waar ze zich heeft gespecialiseerd op living labs als omgeving voor de energietransitie. Eerder in haar loopbaan was ze manager Europa van een internationale ICT/telecom branding en communicatiebureau, en heeft met een eigen bedrijf transitieprocessen gefaciliteerd. Ze is in 1998 gepromoveerd aan de Freie Universität Berlin (Duitsland) met een onderzoek naar sociale bewegingen en hun kennisproductie. Sinds 10 jaar werkt ze samen met ontwerp onderzoekers aan maatschappelijke thema’s.
Projecten:
De Wijk als Biotoop 2.0 (RAAK PRO)
Wereldwijd luiden de alarmbellen over de afname in biodiversiteit. Ook in Nederland zijn er steeds minder verschillende soorten planten en dieren. De groeiende verdichting van steden gaat dit alleen maar versterken.
Om het tij te keren werken de grote gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag met monitoringsplannen en inrichtingsmaatregelen om de biodiversiteit in steden te versterken. De gemeenten stellen echter vast dat een breed draagvlak bij burgers voor deze maatregelen ontbreekt; het sluit niet aan bij hun huidige waarden en belevingswereld. Maar juíst de inzet van bewoners is nodig om impact te maken, omdat zij invloed hebben op het relatief grote aandeel van private ruimte in steden..
Daarom is het consortium van onderzoekers, steden en bedrijven in 2024 aan de slag gegaan om een lerend ecosysteem van en voor wijkbewoners te ontwikkelen, die met hun digitale voorkeurstools zoals interactieve dataplatformen en passende interfaces samenwerken aan biodiverse steden, en die gemeenten helpen meer real-time inzicht in biodiversiteit te verkrijgen. Wijk als Biotoop 2.0 - Hogeschool Rotterdam