Menu English

Gemakkelijker privacy beschermen

Bedrijven en organisaties zijn verplicht om gegevens van burgers te beschermen tegen misbruik. Goed natuurlijk, maar technieken om bijvoorbeeld data te anonimiseren, zijn erg ingewikkeld en vereisen specialistische kennis. Waar halen organisaties voldoende expertise en mankracht vandaan om die technieken toe te passen? En hoe moet dat in de toekomst, als je bedenkt dat data alleen maar blijft groeien? Onderzoeker Afshin Amighi heeft wel een idee. Hij ontving een post-doc voucher via het regieorgaan SIA, om te werken aan simpele en schaalbare methoden voor privacybescherming.

Afshin, die afgelopen jaar de Best Paper Award ontving op de 14e Digital Society conferentie, pakt zijn opdracht uiteraard niet alleen op. Hij werkt samen met collega’s en studenten van de opleiding Informatica, de lector Privacy & Cybersecurity en verschillende partners in het bedrijfsleven. “We doen onder meer onderzoek naar bestaande technieken”, vertelt Afshin. “Zo experimenteren we met een data-anonimisatietool van de universiteit van München. Hoe gedraagt die tool zich als je er verschillende nieuwe parameters op loslaat? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet 30.000 maar 30 miljoen gegevens aanbiedt? Dat levert interessante resultaten op, waar ik studenten dan weer over vertel in mijn lessen. Het is goed om te merken dat ze het snappen, dat ze kennis die ik met ze deel meteen toepassen. Zo zie ik zeer specialistische materie recht voor mijn neus toegankelijker worden. En dat is precies het doel: technieken versimpelen, zodat we meer studenten kunnen onderwijzen in het gebruik ervan.”

Duidelijke noodzaak
Een andere manier waar Afshin naar kijkt, is het versimpelen van de protocollen en autorisatieprocedures bij het inschakelen en aanstellen van privacy-experts. “Bedrijven zijn terecht voorzichtig, maar er is beperkte mankracht. Het helpt niet als de weinige experts die er zijn voor slechts één bedrijf kunnen werken. Het afgelopen jaar heeft de lockdown als vanzelf het pad vrijgemaakt. De noodzaak om op afstand te werken, omslachtige procedures te versnellen en experts te delen, werd meer dan ooit duidelijk. Dat sterkt mij in mijn plannen het op een verantwoorde manier mogelijk te maken. Daarover verschijnt binnenkort een nieuw onderzoekspaper, op basis waarvan we een aanvraag gaan doen voor vervolgonderzoek. Iedereen die over dit onderwerp wil meedenken, is van harte uitgenodigd!”