Menu English

Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid

Publicatiedatum: 01 oktober 2016

Het lectoraat Sociale Innovatie coordineert samen met het lectoraat Eco-sociaal werk van Hogeschool Inholland de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. Werkplaatsen Sociaal Domein vervullen al vele jaren een waardevolle functie op het regionale niveau. Het zijn broedplaatsen waar we met elkaar leren en samen oplossingen aandragen voor lokale uitdagingen in het sociaal domein. De Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid is een regionaal samenwerkingsverband, gedragen door gemeenten, welzijns- en zorginstellingen, opleidingen, lectoraten en (vertegenwoordigers van) bewoners en vrijwilligers.

Toon:

De werkplaats heeft voor de periode 2022-2026 de volgende thema’s op de kennis- en ontwikkelagenda staan: ‘samenlevingsopbouw’, ‘onbegrepen gedrag’, ‘armoede en inclusie’ en ‘ondersteuning bij langer thuiswonen van ouderen’. Binnen de thema’s worden verschillende projecten uitgevoerd. Dit kunnen nieuwe, praktijkgerichte projecten en activiteiten zijn, aansluiten bij al lopende trajecten bij de aangesloten partners. Alles afhankelijk van de behoefte en haalbaarheid.

Het lectoraat Sociale Innovatie zal daar waar mogelijk extra kennis toevoegen en ophalen als het gaat om versterking van sociale samenhang door sociale innovatie en de rol van sociaal werk daarbij.

Thema's

Samenlevingsopbouw en mentale kwetsbaarheid

Samenlevingsopbouw en mentale kwetsbaarheid.

Doel: Het verkennen en ontwikkelen van een toekomstgerichte vorm van samenlevingsopbouw, waarmee vanuit een sterke sociale basis wordt gewerkt aan een gezonde en sociale leefomgeving ten gunste van de mentale kwetsbaarheid van jongeren.

Allereerst richten we ons op de wijk Nieuwland in Schiedam. Samen met diverse partners onderzoeken we hoe de wijk als netwerk zowel sociaal als fysiek ondersteunend kan zijn voor jongeren met een mentale kwetsbaarheid.

 

Onbegrepen gedrag

Onbegrepen gedrag

Doel: Zoeken naar mogelijkheden en handelingsperspectieven om de belangen te behartigen van mensen met onbegrepen gedrag en hun (directe) omgeving, zodat zij betekenisvol kunnen deelnemen aan de samenleving. In dit project zal worden samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Met als resultaat 1) een rapport met aanbevelingen en bevindingen en 2) concrete handvatten voor OGGZ, Politie en Wijk GGD.

Financiële gezondheid

Samen zorgen we voor financiële gezondheid
De doelen van dit project zijn:

  • Het eerder bereiken/in contact komen met specifieke groepen (nog nader definiëren) door inzichtelijk te maken wat een eenvoudige en effectieve inwonersreis kan zijn vanuit het inwonersperspectief.
  • Inwoners krijgen meer vertrouwen in de (financiële) ondersteuning die voor hen beschikbaar is en vinden eerder (de nodige) ondersteuning.
  • Een volwassen samenwerking organiseren tussen informele en formele organisaties (inclusief gemeente) waarbij alle partijen elkaars meerwaarde kennen en optimaal weten in te zetten voor de ondersteuning aan te bereiken groepen.