Menu English

Student Awards en Overtref Jezelf Beurs uitgereikt

De winnaars zijn Yaella Essed, Jannie Gerlings en Maaike van Papeveld

01 september 2020

Tijdens de jaaropening van Hogeschool Rotterdam werden de Student Awards en Overtref Jezelf Beurs uitgereikt. Yaella Essed (Mens en Techniek | Gezondheidszorg Technologie) kreeg de Student Award Bachelor en Jannie Gerlings (Ad Arts & Crafts) ontving de Student Award Associate degree. De Overtref Jezelf Beurs ging naar Maaike van Papeveld (Willem de Kooning Academie). Coert Beerman, voorzitter van de Raad van Toezicht van Hogeschool Rotterdam, reikte beide awards uit. Maaike van Papeveld ontving de Overtref Jezelf Beurs uit handen van collegelid Zakia Guernina.

Drie studenten waren genomineerd voor de Student Award Bachelor: Yaella Essed, Diede Vlemmix en Bart de Feijter. De afgelopen week konden studenten en medewerkers via online stemmen de winnaar bepalen. Yaella Essed kwam als winnaar uit de bus. Tijdens de jaaropening van de hogeschool ontving ze de award met de cheque van € 3.000.

De andere twee prijzen waren juryprijzen waarop niet kon worden gestemd. De Student Award Associate degree van € 3.000 werd uitgereikt aan Jannie Gerlings en de Overtref Jezelf Beurs ter waarde van € 5.000 ging naar Maaike van Papeveld.

Winnaar Student Award Bachelor: smart planningssysteem voor het Erasmus MC
Yaella Essed, student Mens en Techniek | Gezondheidszorg Technologie, won de Student Award Bachelor. Ze maakte een smart planningssysteem om daarmee de capaciteitsplanning van het ingrepencentrum van het Erasmus MC te optimaliseren. Het smart planningssysteem bevat real-time gegevens over capaciteit, kosten, roosters en de patiëntenstroom en biedt een dusdanig inzicht in de gegevens dat men beter voorbereid is op wat komen gaat. Dit inzicht is cruciaal bij een grote toestroom van spoedpatiënten, zoals tijdens de coronacrisis al is gebleken. Een eerste reactie van Yaella: “Ik ben heel erg blij, echt superoverweldigend. Nee, ik ben nog niet klaar met dit project en ga door in het Erasmus MC om mijn project te begeleiden en om verder onderzoek te doen.” Bekijk de video over Yaella. 

2e prijs Student Award Bachelor: lesmateriaal voor kansarme kinderen in Bali
De tweede prijs van € 1.500 ging naar Bart de Feijter (Lerarenopleiding Engels). Hij ontwikkelde lesmateriaal voor kansarme kinderen in Bali. Deze kinderen zijn erg afhankelijk van het toerisme. Door het lesmateriaal krijgen ze de mogelijkheid om te communiceren met toeristen. Bart bundelde het materiaal en maakte het presenteerbaar. Het boek is in zowel digitale als gedrukte vorm naar Bali gebracht. Op dit moment zijn daar 1.000 exemplaren en wordt er op 45 scholen met het boek gewerkt. Bekijk de video over Bart.

3e prijs Student Award Bachelor: ondersteuning voor statushouders tijdens hun deelname aan een schakeltraject
Diede Vlemmix (Social Work) kreeg de derde prijs ter waarde van € 1.000. Ze deed onderzoek naar de vraag wat statushouders nodig hebben tijdens deelname aan een schakeltraject, om voorbereid het hoger onderwijs in te gaan en succesvol te kunnen studeren. De onderzoeksresultaten laten zien dat studenten uit deze doelgroep meer nodig hebben dan ondersteuning bij de ontwikkeling van academische vaardigheden en taal; juist onderling contact en een ondersteunend netwerk stimuleren is van belang. Bekijk de video over Diede.

Winnaar Student Award Associate degree: duurzame wandbekleding van gebouwen
Jannie Gerlings (Arts & Crafts) won de Student Award Associate degree voor haar project Wallfountain. Ze ontwikkelde een duurzame wandbekleding van gebouwen die bestaat uit platen gemaakt van COR-TEN-staal. Door een natuurlijke bewerkingstechniek kunnen de weersomstandigheden de platen veranderen. Jannie heeft hiermee een product ontwikkeld dat steeds mooier wordt omdat de platen door langslopend regenwater een nieuw patroon krijgen. Hierdoor gaan de gebouwen, die met deze platen zijn bekleed, er steeds interessanter en levendiger uitzien. Jannie over het winnen van de prijs: “Dit is een supergave kick-start voor m’n eigen onderneming! Ik ga het geld gebruiken om mijn afstudeerproject verder te ontwikkelen, dus kijken of het machinaal geproduceerd kan worden.” Bekijk de video over Jannie.

Winnaar Overtref Jezelf Beurs: andere benaderingswijze van ontwerpvraagstukken
Maaike van Papeveld (WdKA) won de Overtref Jezelf Beurs voor het bedenken van een andere benaderingswijze van ontwerpvraagstukken. Ze noemt die aanpak het werken als een ‘Reflective Practitioner’. Een ontwerper reflecteert op de maatschappij, de omgeving en de eigen werkwijze en is hierdoor in staat om samen te werken met de benodigde disciplines. Maaike denkt dat deze aanpak in eerste instantie kan worden toegepast bij de vormgevingsbachelors van de Willem de Kooning Academie. In een later stadium kan het mogelijk ook elders worden gebruikt. Maaike: “Ik heb dit idee in mijn eentje vanuit m’n slaapkamer tijdens Corona ontwikkeld en ik kan er nu mee aan de slag, ik heb super veel zin in deze nieuwe uitdaging.”  Bekijk de video over Maaike.

Over de Student Awards en Overtref Jezelf Beurs
Binnen de Bachelor Award was er nog geen ruimte voor de studenten van de Associate degrees. In het voorjaar is door het College van Bestuur besloten om een extra categorie toe te voegen en de naam te wijzigen. Deze prijzen worden nu uitgereikt: Student Award Bachelor en Student Award Associate degree. Met deze prijzen zetten we studenten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd in het zonnetje.

Voor de Student Awards worden vanuit de instituten voordrachten gedaan, liefst minimaal één per instituut. Een jury, bestaande uit een docent, een student, een lector, een externe deskundige en de winnaar van de Bachelor Award 2019, kiest uit alle voordrachten drie genomineerden voor de Student Award Bachelor en de winnaar van de Student Award Associate degree.

Hogeschool Rotterdam beloont met de Overtref Jezelf Beurs bijzondere toekomstplannen van afgestudeerde honoursstudenten. Met deze beurs kunnen ze een ambitieuze vervolgstap zetten of een goede start maken met hun carrière na hun opleiding.