Menu
    English

    Mouena maakt bordspel voor jongeren over seksuele intimidatie

    08 september 2023

    Door haar eigen ervaringen met seksueel trauma en intimidatie op dit gebied, zet Mouena Dilara zich nu in om het bewustzijn over deze onderwerpen te vergroten onder jongvolwassenen. De student van de Willem de Kooning Academie heeft daarmee de Overtref Jezelf Beurs in de wacht gesleept.

    “Ik heb wel zweethandjes hoor”, zei Mouena tijdens de Jaaropening, toen bestuurslid Wijnand van den Brink haar feliciteerde met de Overtref Jezelf Beurs. Logisch, want ze staat niet elke dag op een podium oog in oog met vierhonderd toehoorders. En toch is het belangrijk dat juist haar verhaal wordt gehoord, weet ze.

    Seksuele intimidatie is actueler dan ooit en nog altijd een zeer gevoelig onderwerp. “Door mijn eigen posttraumatische stressstoornis en ervaringen was ik extra gemotiveerd een educatieve methode te ontwikkelen die daadwerkelijk verschil kan maken.”

    Scrambled Sex

    Mouena heeft het bordspel ‘Scrambled Sex’ ontwikkeld, dat bestaat uit verschillende minigames. Bijvoorbeeld ‘Let’s talk porn’, waarbij de spelers moeten raden of een zin is gebruikt tijdens seksuele intimidatie of dat het een titel van een pornofilm is. Mouena: “Uit mijn onderzoek is namelijk gebleken dat daarin vaak dezelfde taal wordt gebruikt. Een andere minigame heet ‘First impressions’, waarvoor ik driehonderd eerste berichtjes van Tinder en dm’s heb verzameld. De spelers kunnen aangeven of ze dit leuk zouden vinden om te ontvangen of niet. Als er geen unanimiteit is, is het de bedoeling dat de spelers hierover met elkaar in gesprek gaan. De meningen op dit gebied lopen heel erg uiteen.”

    Het belangrijkste doel van het spel is dat de spelers elkaars grenzen leren kennen en dat ze bewuster zijn van elkaars verschillen op seksueel gebied. “Ik weet dat het maatschappelijk een heel belangrijk onderwerp is, maar ik had nooit verwacht dat ik hiermee de Overtref Jezelf Beurs zou winnen. Toen ik het hoorde kon ik het niet geloven. Ook zonder het winnen van deze beurs was ik doorgegaan met mijn onderzoek. Ik heb contact universiteiten, hogescholen en met hostels door heel Europa. Ik ga bordspelavonden organiseren en ik wil uiteindelijk een spel maken voor jongeren onder de 18 jaar. Door mijn research en testen zie ik dat het bordspel helpt. Dat is de enige kracht die ik nodig heb om door te gaan.”