Zorg in de laatste levensfase tijdens de coronacrisis

Ervaringen van naasten en zorgverleners
22 april 2020

De coronacrisis zet de zorg onder grote druk. Dat geldt in het bijzonder voor zorg in de laatste levensfase. Afscheid nemen van iemand die je lief is of zorg verlenen aan een stervende patiënt is in de huidige situatie complex. Om te kunnen begrijpen hoe dit het welzijn van betrokkenen beïnvloedt, is het belangrijk om nu na te gaan hoe zij deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst.

In deze tijd kan er niet op een normale manier afscheid genomen worden van iemand die sterft. Bij de laatste momenten mogen vaak hooguit één of twee  personen aanwezig zijn en de uitvaart vindt plaats in kleinere kring. Sommige families worden heel hard getroffen doordat meerdere mensen overlijden; of doordat bijvoorbeeld een partner niet bij de uitvaart kan zijn omdat hij zelf ziek is. Ook is zorg verlenen aan een patiënt in deze coronacrisis complex. De werkdruk is hoog, de kans om zelf besmet te worden is reeël en de zorgerlener maakt vele schrijnende situaties mee bij het afscheid nemen.

We hebben geen idee wat dit betekent voor mensen en voor de samenleving. Welke invloed heeft dit op ons welzijn? Op onze slaap? Op het ervaren van spanning en verdriet? Op onze gezondheid? Welke problemen kunnen we op langere termijn verwachten? Wat we wel weten is dat de coronacrisis voorlopig nog niet afgelopen is.

Een groep van onderzoekers van verschillende hogescholen en universiteiten is daarom gestart met een onderzoek naar de ervaringen van zorgverleners en naasten van mensen die tijdens deze coronacrisis zijn overleden. Daarmee kunnen we straks andere zorgverleners en naasten beter ondersteunen. Ook zullen we daardoor beter weten hoe we mensen kunnen helpen bij latere problemen.

Dit project is een samenwerking van Stichting PALZONErasmus MCAmsterdam UMC, Utrecht UMC en Hogeschool Rotterdam.

Meewerken aan het onderzoek

Deel uw ervaring als zorgverlener of naaste

Wij zijn op zoek naar naasten en zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers in de zorg, die hun ervaringen met ons willen delen. Als u vanaf 1 maart betrokken bent geweest bij het overlijden van een patiënt of cliënt die u in zorg had, kunt u de vragenlijst invullen. De patiënt/cliënt hoeft niet aan Corona te zijn overleden. Deze uitnodiging geldt voor professionele zorgverleners, maar ook voor vrijwilligers in de zorg.

Mocht u als naaste een dierbare verloren hebben, mag u ook de vragenlijst voor naasten invullen.

Het invullen kost u ongeveer 15 minuten. Het onderzoek is in principe anoniem, maar als u dat wilt, koppelen we de resultaten van het onderzoek na afloop aan u terug. Dit kunt u aangeven op het einde van de vragenlijst. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking. Wij wensen u veel sterkte voor de komende tijd.