Menu English

Testlab Pop-Up Fysiotherapie

17 maart 2023

Op 8 maart organiseerde de opleiding Fysiotherapie in samenwerking met ZorgTech010 voor de eerste keer een Testlab Pop-Up voor 180 fysiotherapie studenten van Hogeschool Rotterdam. Door Testlab Pop-Up te organiseren hebben studenten kennis kunnen maken met zorgtechnologie, ervaringen kunnen uitwisselen met de leveranciers en de technologieën zelf kunnen testen. Studenten hebben hierbij na kunnen denken over de toepassingsmogelijkheden van zorgtechnologie binnen fysiotherapeutische hulpverlening. Als gevolg van de stijgende zorgkosten en meer complexe zorgvraagstukken neemt het belang van zorgtechnologie de komende jaren toe. In het Beroepsprofiel Fysiotherapeut heeft innovatieve (beweeg) zorgtechnologie een prominentere plek gekregen. Er wordt dan ook verwacht dat de fysiotherapeut ten aanzien van innovaties een open en kritische houding heeft.

Wat was er allemaal te zien?

Rijndam was aanwezig met de SenseGlove. Een handschoen vol drukpunten waarmee patiënten handrevalidatie-oefeningen kunnen uitvoeren. De studenten kregen een Virtual Reality (VR) bril op, zodat ze zelf de SenseGlove konden ervaren. De SenseGlove biedt een uitkomst voor patiënten met een beperkte arm-handfunctie om bijvoorbeeld weer veilig te oefenen met het oppakken van een heet kopje thee. Een andere leverancier met VR bril was inMotion VR. Zij bieden met Corpus VR verschillende soorten thuistrainingen die gericht zijn op specifieke aandoeningen, zoals nek- en rugpijn, herstel na een beroerte of langdurige vermoeidheid. Het product is ontstaan vanuit de gedachte dat de combinatie van persoonlijke therapie, VR en gamification ervoor kan zorgen dat zowel de fysiotherapeut als de patiënt profijt hebben van de positieve effecten ervan. De patiënten zijn in een VR omgeving gemotiveerder en hebben meer focus, wat resulteert in hogere therapietrouw. Bovendien zijn de resultaten te volgen voor de patiënt en als therapeut is er de mogelijkheid om de therapie voor te bereiden, bij te werken en te bekijken via Corpus VR-dashboard. Mede oprichter en fysiotherapeut Kiki Coppelmans vertelt dat ze op het idee is gekomen toen ze zelf de positieve kracht van VR ervaren had. Kiki geeft aan: ‘Met de Corpus VR technologie werken we aan de toekomst van morgen’.

‘Met de Corpus VR technologie werken we aan de toekomst van morgen’

Embedded fitness heeft als doel om bewegen weer leuk en leerzaam te maken, vertelt Business Accelerator Jaco Smit. Tijdens Testlab Pop-Up worden onder andere de SmartClips gedemonstreerd. SmartClips zijn lichtgevende doosjes van led en deze zijn verbonden aan een app. Het is een trainingstool voor effectieve training van reactie- en concentratievermogen, cognitieve snelheid en het verkrijgen van een betere coördinatie. Een mooie technologische toevoeging is dat de beweeggegevens in een database terecht komen en de fysiotherapeut en patiënt deze kunnen inzien, zodat de trainingen optimaal afgestemd kunnen worden voor de patiënt.

Sam Bosboom demonstreerde de speciale Parkinson rollator van Rollz.  Hierbij worden Parkinson patiënten gestimuleerd om verder te lopen op momenten dat het starten of stoppen met lopen lastig is. De Parkinson rollator is voorzien van verschillende prikkels waaronder een laser, die helpt het moment van bevriezing te doorbreken. De laser wordt als een horizontale lijn op de grond geprojecteerd, waarop de patiënt zich kan concentreren terwijl hij loopt. Wanneer de patiënt zich voorstelt dat hij over de streep moet stappen, helpt dit het stimuleren van de hersenen met het vinden van de juiste spierbewegingen.

Formex Medical had de Smart Floor meegenomen. Dit is een slimme vloer vol sensoren dat ingezet kan worden in een vertrouwde omgeving om inzicht te krijgen in hoe stabiel iemand loopt. Door een maandelijkse meting kan de fysiotherapeut zien of een persoon nadere zorg nodig heeft om een valincident te voorkomen. Deze techniek resulteert in preventief handelen om valincidenten te voorkomen, want dit is hard nodig. Valongelukken zijn de meest voorkomende oorzaak van verwondingen bij mensen van 65 jaar of ouder. 1.1 Miljoen ouderen hebben een verhoogd valrisico volgens onafhankelijke stichting VeiligheidNL. Kortom deze techniek kan zorgen voor minder vallen en hierdoor bijdragen aan ontlasting van zorgpersoneel.

Ook onze collega Mark Scheper was aanwezig om de studenten meer inzicht te geven in het onderwerp ‘Data Supported Healthcare’. De zorg is complexer geworden en daarmee ook uitdagender. De wereld is in de laatste 10 jaar veranderd door de ontwikkelingen op het gebied van datatechnologie (Big-data, Kunstmatige Intelligentie, remote sensing) en heeft zelfs de maatschappij fundamenteel veranderd. Op dit moment wordt er data gegenereerd, verzameld en opgeslagen over alles wat een mens doet. Eigenlijk leven mensen nu niet alleen in de fysieke wereld maar ook in een digitale wereld die niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Hierdoor is menselijk gedrag niet alleen te monitoren op grote schaal maar ook te voorspellen en zelfs te beïnvloeden door de digitale wereld te benutten. In de zorg worden deze principes ook steeds vaker toegepast. Dit heeft niet alleen voordelen voor het verlenen van de juiste zorg op het juiste moment maar kan ook de zorg zelf efficiënter en toegankelijker maken. Deze transformatie vindt nu ook plaats in de zorg. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe moet nieuwe technologie zoals Kunstmatige Intelligentie verantwoord gebruikt worden? En hoe moeten wij als mensen onszelf transformeren om hier mee om te gaan?

GET-lab en Comfortwoningen Rotterdam

Bij Avans Hogeschool komen onderwijs, onderzoek en het werkveld rondom zorgtechnologie samen in het GET-lab. Het doel is om krachten te bundelen en een fysieke plek te bieden waar (toekomstige) zorgprofessionals zich ontwikkelen tot hulpverleners die zorg op maat leveren met behulp van technologie. Hier kunnen studenten technologische zorgproducten lenen als Fitbits, Crdle en Blazepods. Hogeschool Rotterdam heeft geen intern experience lab, maar maakt gebruik van de faciliteiten in de stad. Een goed voorbeeld zijn de 4 Comfortwoningen die te bezoeken zijn in de verschillende wijken van Rotterdam. De zorgtechnologie is daar aanwezig en studenten komen gelijk in aanraking met de doelgroep. Het zijn twee verschillende mogelijkheden om studenten kennis te laten maken met zorgtechnologie. Het belangrijkste doel hierbij is dat studenten in het curriculum bekend worden gemaakt met de zorgtechnologie van de toekomst.

Succesvolle eerste editie Testlab pop-up van Fysiotherapie

We kunnen terugkijken op een succesvolle Testlab Pop-Up vol inspiratie, kennis en ontmoetingen. De leveranciers hebben veel enthousiaste studenten gesproken en ook vele vragen beantwoord. Tweedejaarsstudent Naomi zegt: ‘Testlab Pop-Up vind ik leerzaam en er komen veel herkenbare dingen terug. Je gaat op een andere manier naar technologie kijken.’