Menu English

Moeilijk te bereiken inwoners van Rotterdam gezonder dankzij data

Verbeterde methode om gezondheidsongelijkheid aan te pakken

22 december 2022

Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen al decennia dat we in Nederland een grote gezondheidskloof hebben. Deze ongelijkheid hangt nauw samen met afkomst, opleidingsniveau en inkomen. Dankzij het toekennen van een subsidievoucher vanuit het innovatieprogramma ZorgTech, heeft Smart Health haar Vitaalscan kunnen optimaliseren om zo mensen met lagere gezondheidskansen beter te bereiken. Het aanbieden van begrijpelijke informatie in verschillende talen, het betrekken van sleutelfiguren in wijken en een gezondheidsaanbod dat past in de wijk in de vorm van blended care, blijkt de manier om daadwerkelijk een verschil te maken.

Binnen leefstijlproject VITR (Vitaal Innovatietraject Rotterdam), is door het VITR-consortium onderzoek gedaan naar optimalisatiemogelijkheden van de Vitaalscan. Het doel was met name anderstaligen met een lage SES (sociaaleconomische status) beter te bereiken om ze te activeren op het gebied van gezondheidsthema’s. Het onderzoeksproject kon worden gefinancierd dankzij de ZorgTech-Voucher.

ZorgTech is een gezamenlijk programma van MRDH, InnovationQuarter, Medical Delta, TNO en de provincie Zuid-Holland om innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen door toepassing van technologie. De vouchers geven projectconsortia met bedrijven en zorgorganisaties de mogelijkheid om kansrijke technologische oplossingen voor de gezondheidszorg hun weg sneller naar de praktijk te laten vinden.

Marieke Kodde, Senior Business Developer bij InnovationQuarter licht toe: "Ook in Rotterdam zijn de gezondheidsverschillen nog te groot en de oorzaak hiervan moet effectiever worden aangepakt. Door het toekennen van de ZorgTech-voucher aan het VITR- consortium konden zij grote sprongen maken om met hun slimme technologie een moeilijk bereikbare groep inwoners van Rotterdam meer inzicht geven in hun leefstijl en de gezondheidsrisico’s daarvan. Daarnaast hebben zij oplossingen in kaart gebracht om de leefstijl van deze groep op een positieve manier te beïnvloeden. Deze kennis kan ook landelijk worden toegepast".

Maatwerk noodzakelijk

De VITR Vitaalscan kan dankzij data inzichtelijk maken hoe de leefstijl van inwoners op wijkniveau kan verbeteren. De oorzaken van een ongezonde leefstijl kunnen namelijk per wijk verschillen en hebben dus ook oplossingen op maat nodig. Uit het onderzoek onder de Turkse en Arabische inwoners in Rotterdam is gebleken dat het verschil in taalbeheersing een belangrijke oorzaak is van gezondheidsongelijkheid. Daarnaast is het faciliteren van begrijpbare informatie essentieel om mensen meer inzicht te geven om hun leefstijl te kunnen verbeteren.

Naast toegankelijke informatievoorziening blijken sleutelfiguren in wijken een belangrijke rol te spelen in het stimuleren van een gezondere leefstijl bij inwoners. Parisa Akbarzadeh Poladi is een van die sleutelfiguren in Rotterdam Zuid, West en Noord. Zij geeft in deze wijken workshops over gezonde voeding, omdat blijkt dat hier behoefte aan is. Zij licht toe: "Een goede gezondheid is ontzettend belangrijk om in Nederland te kunnen participeren en integreren. Want alleen als je je goed voelt, kun je een nieuwe taal leren, openstaan voor nieuwe contacten of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk verrichten. Maar om mensen hierbij te begeleiden moet informatievoorziening over het krijgen van een gezonde leefstijl toegankelijker gemaakt worden voor verschillende nationaliteiten en culturen. Met de workshops die ik geef over een gezond voedingspatroon, wil ik mensen helpen zich fitter en energieker te voelen. Want wie goed in zijn vel zit verhoogt zijn creativiteit en productiviteit en verlaagt het stressniveau en ziekteverschijnselen".

Met de inzichten uit het onderzoek is de Vitaalscan geoptimaliseerd, zodat deze nog toegankelijker is voor een grote groep mensen. Daarnaast is opnieuw geconcludeerd dat blended care (een combinatie van traditionele face-to-face behandelingen en online hulpverlening) een effectieve methode kan zijn om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Gelijke gezondheid in heel Nederland

Rotterdam kwam onlangs nog als ongezondste stad van Nederland uit de bus. Het VITR-consortium ziet het huidige project als een eerste elementaire stap op weg naar ‘Smart Health Rotterdam’. Suzanne van Pelt, oprichter van Smart Health: "Dat we in dit project meer inzicht hebben gekregen in het bereiken van deze doelgroep is van toegevoegde waarde. Want met gelijke toegang tot preventie krijgen mensen ook gelijke kansen op een gezondere levensstijl. Door uiteindelijk de Vitaalscan te kunnen implementeren in meerdere wijken in Rotterdam, zouden we een gezonde en welvarende stad kunnen creëren waarin minder gezondheidsongelijkheid heerst. Zo maken we van Rotterdam de stad die op de slimste manier omgaat met de gezondheid van haar inwoners." 

In het nieuwe Zorgakkoord 2022 speelt preventie een belangrijke rol. Dat betekent dat er volop kansen zijn voor bewezen innovaties op dit vlak, zoals het Smart Health City concept. De opgedane kennis kan in Rotterdam en uiteindelijk in andere steden in Nederland het verschil maken.

Over VITR

VITR (Vitaal Innovatie Traject Rotterdam) is een consortium gevormd door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC, Smart Health, wmo radar, Medical Delta Living Lab Vit for Life, Stichting Lezen en Schrijven. Zij bundelen krachten en kennis, om Rotterdam op een laagdrempelige en effectieve manier gezonder en vitaler te maken met behulp van slimme technologie. Bij VITR is daarnaast een flink aantal organisaties betrokken als kennispartner.