Menu
  English

  Nieuw project pakt ondervoeding onder kwetsbare, Rotterdamse ouderen aan

  Eén op de drie ouderen in de thuiszorg is ondervoed

  12 oktober 2020

  Ouderen die fysiek niet meer in staat zijn om aardappels te schillen... Thuiszorgmedewerkers die hun cliënten officieel geen hulp mogen bieden bij het smeren van een boterham... Ondervoeding bij kwetsbare ouderen is een lastig vraagstuk. In de Rotterdamse wijk Ommoord, waar veel senioren wonen, komen zorgprofessionals nu in actie. Geen moment te vroeg, want de maatregelen rondom corona maken de aanpak van dit probleem niet makkelijker.

  Het hoge aantal ondervoede ouderen in de Rotterdamse wijk is schrikbarend blijkt uit een verkenning in de wijk. Kenniscentrum Zorginnovatie, zorgorganisatie Zorgimpuls en de gemeente Rotterdam onderzoeken gezamenlijk wat er in de omgeving kan worden gedaan aan deze problematiek. En niet alleen in deze wijk, maar ook elders. Uit landelijk onderzoek blijkt namelijk dat zeker een derde van de ouderen die thuiszorg krijgt, te maken heeft met ondervoeding.

  Ondervoeding gaat niet alleen over de kwantiteit, maar zeker ook de kwaliteit. “Het gaat erom dat deze ouderen zich bewust worden van wat ze eten”, zegt Dr. Canan Ziylan (Kenniscentrum Zorginnovatie) die betrokken was bij de wijkverkenning. “Hoe gezond je ook hebt geleefd, als je ouder wordt, heb je meer eiwitten nodig om spierafbraak tegen te gaan. Dat moet ook een bekend gegeven worden onder mantelzorgers.”

  Bron: AD Rotterdam