Menu
  English

  ‘Investeer in de preventie van dementie’

  Dementie is de duurste ziekte in Nederland en de kosten nemen alleen maar toe.

  22 oktober 2019

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet investeren in de preventie van dementie. Dat vinden tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen die een ingezonden brief in NRC hebben ondertekend. Onder hen zijn ook artsen en specialisten van het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam.

  Duurste ziekte in Nederland
  Volgens de auteurs van de brief is dementie de duurste ziekte in Nederland en nemen de kosten alleen maar toe. Het aantal mensen met dementie is in 2040 door de vergrijzing mogelijk verdubbeld tot meer dan een half miljoen.  "Nu al komen er vijf patiënten per uur bij", schrijven de zorgprofessionals in het NRC.

  Als De Jonge meer geld zou steken in preventie, zou dat vijfduizend nieuwe patiënten per jaar kunnen schelen. Dat scheelt ook nog eens twee miljard euro per jaar aan zorgkosten, zo denken de briefschrijvers.
   

  Ton Bakkerlector Functiebehoud bij Ouderen in Levensloopperspectief:
  ''De kennis en kunde op dit gebied is relevant vanaf de geboorte. De huidige opleidingen in de gezondheidszorg hebben een  ‘Update’ nodig om preventie van dementie geïntegreerd toe te passen tijdens de gehele levensloop! Ook van belang voor beleidsmakers!''

  Voorkomen
  Volgens internationale wetenschappers is namelijk zo'n veertig procent van de dementiediagnoses toe te schrijven aan factoren waar mensen zelf wat aan kunnen doen. Het gaat bijvoorbeeld om lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel, gezonde voeding en een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs en sociale interacties. 

  De briefschrijvers geven aan dat het grote publiek, de risicogroepen zelf en de zorgprofessionals te weinig bewust zijn van de preventie van dementie. "Het is onze maatschappelijke plicht om hen hierover goed te informeren."

  Kenniscentrum Zorginnovatie doet met het project NESTORE mee aan preventie samen met Preventie Collectief Nederland

  Interview Ton Bakker
  Op 21 oktober gaf Ton Bakker een interview aan Radio Rijnmond naar aanleiding van deze ingezonden brief. Het fragment van dit interview is hieronder te beluisteren.

  Bron: Rijnmond