Menu English

Ernstig zieke covid-19-patiënten ruimer vergoeden vanuit de basisverzekering

13 juli 2020

Harald Miedema heeft namens het Zorginstituut Nederland een advies geschreven voor minister Van Ark voor Medische Zorg om herstelzorg aan ernstig zieke covid-19-patiënten voorlopig ruimer te vergoeden vanuit de basisverzekering. De verruimde vergoeding gaat gelden voor zowel patiënten die op de IC hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen zijn behandeld of die thuis ernstig ziek zijn geweest.

Lector Arbeid en Gezondheid, Harald Miedema heeft namens het Zorginstituut dit advies geschreven. ''We hebben speciaal gekeken naar fysio en oefentherapie, ergotherape en diëtetiek. Voor deze gebieden zijn de afspraken (te) beperkt.''

"In de praktijk kan het zijn dat iemand thuis aan het herstellen is na een ernstige covid-infectie en ernstige klachten ondervindt zoals spierkrachtverlies, conditieverlies, gebrek aan uithoudingsvermogen en ademnood. Dat herstel vordert maar moeizaam en mensen zouden daar zorg voor willen ontvangen. Net dan lopen ze tegen die beperkingen van de zorgverzekering aan", zegt Harald Miedema van het Zorginstituut in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft het advies geschreven.